Γερμανία: Παγιώνεται ως δεύτερη δύναμη η σκληρή δεξιά AfD, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συνεχίζει τη δημοσκοπική της άνοδο, ενώ παραμένει η δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις του κυβερνητικού συνασπισμού.

Προβληματική παραμένει, ταυτόχρονα, η εικόνα και στην αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση DeutschlandTrend, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) εξακολουθεί να προηγείται με 27% (-1% από την προηγούμενη μέτρηση), ενώ στη δεύτερη θέση παγιώνεται η AfD με 21% (+1%).

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) περιορίζεται στο 17% (-1%) και οι Πράσινοι ανεβαίνουν στο 15% (+1%). Σταθερό παραμένει το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) με 7% και η Αριστερά με 4%, κάτω από το όριο εισόδου στην Bundestag.

Γερμανία: «Βουτιά» στη δημοτικότητα του Σολτς -Η χειρότερη επίδοση από την αρχή της θητείας του

Η άποψη των Γερμανών για την κυβέρνησή τους παραμένει αρνητική, καθώς μόλις το 21% δηλώνει ικανοποιημένο από το έργο της, ενώ μόνον ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους κρίνεται θετικά από τους ψηφοφόρους.

Ο ίδιος ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταγράφει τη χειρότερη επίδοσή του από την αρχή της θητείας του, με 31%.

Η γενικευμένη δυσαρέσκεια καταδεικνύεται πάντως και από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει τη φθορά του κυβερνητικού συνασπισμού.
Μόλις το 19% όσων συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι μια κυβέρνηση υπό CDU/CSU θα είχε καλύτερες επιδόσεις και είναι μόνο το 31% που πιστεύει ότι ο αρχηγός του CDU, Φρίντριχ Μερτς, είναι καλός ηγέτης για το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα. Κατάλληλο για το αξίωμα του καγκελάριου τον θεωρούν ακόμη λιγότεροι, μόνο το 16% των ερωτηθέντων.

πηγή