Ήταν τέλη της δεκαετίας του ΄70 όταν ο γκουρού της διπλωματίας, ο κορυφαίος πολιτικός επιστήμονας, καθηγητής διεθνών σχέσεων στα πανεπιστήμια Harvard και Columbia και σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Jimmy Carter, Zbigniew Brzezinski είχε βάλει τις τελευταίες πινελιές σε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο , το οποίο θα έδινε τη χαριστική βολή στην ασθμαίνουσα τότε οικονομία της Σοβιετικής Ένωσης.
Το σχέδιο, αν και απλό στη σύλληψή του, αποδείχθηκε μεγαλοφυές.
Οι ΗΠΑ θα ενέπλεκαν την ΕΣΣΔ σε μία μακροχρόνια πολεμική περιπέτεια, η οποία θα υπερτόνιζε τις στρεβλώσεις της γραφειοκρατικής και κεντρικά ελεγχόμενης οικονομίας της και θα την οδηγούσε τελικά στην κατάρρευση.
Ο μεγάλος φόβος του Brzezinski ήταν ότι η κοσμική και πολιτική κυβέρνηση του Αφγανιστάν φίλα προσκείμενη στη Σοβιετική Ένωση θα παρεμπόδιζε τα σχέδια των ΗΠΑ για την επιβολή της παγκόσμιας μονοκρατορίας.
«Η Αμερική είναι αντιμέτωπη μ’ ένα ενδεχόμενο να μην μπορεί να κυβερνά τον πλανήτη μονόπλευρα, αυτό θα ήταν μια καταστροφή για την δημοκρατία», έλεγε τότε ο Brzezinski.
Το δόγμα Brzezinski και η σημασία της Ουκρανίας
«Ας δημιουργήσουμε μια νέα οργάνωση. Ας δημιουργήσουμε την Al-Qaeda.
Ας υποστηρίξουμε τον Osama bin Laden και να δώσουμε στους υποστηρικτές του, τους Mujahideen όπλα ώστε να αρχίσουν να πολεμούν τους Ρώσους.
Και μπορούμε να κάνουμε ένα πραξικόπημα εκεί.
Και οι Ρώσοι θα αντεπιτεθούν. Έπειτα εμείς θα πούμε ότι οι Ρώσοι εισέβαλαν», δήλωνε τότε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Carter.
Και οι ΗΠΑ τα κατάφεραν.
Ο οκταετής πόλεμος στο Αφγανιστάν αποτέλεσε το Βιετνάμ της ΕΣΣΔ, που την αποτελείωσε οικονομικά και έφερε τη διάλυσή της.
Όμως ο Brzesinski είχε αναφερθεί και στον κομβικό ρόλο της Ουκρανίας και περιέγραφε τον αμερικανικό εφιάλτη.
«Ο αμερικανικός εφιάλτης», έγραφε ο Brzezinski,«ήταν ότι η Ρωσία θα τα έβρισκε με την Γερμανία και με την Δυτική Ευρώπη ενώνοντας τις ρωσικές πρώτες ύλες με την γερμανική βιομηχανία».
«Οφείλουμε να σταματήσουμε την Ρωσία.
Και το μέρος για να σταματήσουμε αυτό το ρωσοευρωπαϊκό συνονθύλευμα είναι να το διασπάσουμε ακριβώς στα σύνορα, κάτω στην Ουκρανία.
Ας κάνουμε στην Ουκρανία αυτό που κάναμε και στο Αφγανιστάν.
Ας υποστηρίξουμε τους παλαβούς!!!», δήλωνε το 2015 ο γκουρού της διπλωματίας.
Ο Brzezinski πάντα έλεγε ότι η Ρωσία είναι μία σημαντική χώρα αλλά μαζί με την Ουκρανία αποτελεί μία αυτοκρατορία.
Η αφοπλιστική ειλικρίνεια Brzezinski
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Carter είχε δώσει μία αποκαλυπτική συνέντευξη στο Nouvelle Observateur στο λυκόφως του 20ου αιώνα.
«Όταν οι Σοβιετικοί δικαιολόγησαν την επέμβασή τους λέγοντας πως το έκαναν για να πολεμήσουν ενάντια στη μυστική ανάμειξη των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, διάφοροι δεν τους πίστεψαν.
Εντούτοις, υπήρξε μία κάποια βάση αλήθειας. Δε μετανιώνετε για τίποτε σήμερα;» είχε ερωτηθεί ο Brzezinski.
«Να μετανιώσω γιατί πράγμα;
Η μυστική επιχείρηση ήταν υπέροχη ιδέα. Είχε ως αποτέλεσμα να σύρει τους Ρώσους στην παγίδα του Αφγανιστάν και θέλεις να το μετανιώσω;
Τη μέρα που οι Σοβιετικοί πέρασαν επίσημα τα σύνορα, εγώ έγραψα στον πρόεδρο Carter:
Έχουμε τώρα την ευκαιρία να δώσουμε στην ΕΣΣΔ το δικό της Βιετνάμ.
Πράγματι, για περίπου 10 χρόνια, η Μόσχα έπρεπε να συνεχίζει έναν πόλεμο που δεν υποστηριζόταν από την κυβέρνηση, μία σύρραξη που έφερε την ηθική κατάπτωση και τέλος τη διάλυση της σοβιετικής αυτοκρατορίας», απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Brzezinski.
Τελικά είναι πόλεμος φθοράς των ΗΠΑ
Βρισκόμαστε στο 2023 και οι ρόλοι προφανώς έχουν αντιστραφεί.
Η Ρωσία διεξάγει έναν πόλεμο φθοράς στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Αλλά δεν είναι ένας πόλεμος φθοράς της Ουκρανίας.
Είναι ένας πόλεμος φθοράς των ΗΠΑ και κατ΄ επέκταση της συλλογικής Δύσης.
Με την αποστολή τεράστιων ποσών άνω των 72 δισεκ. δολαρίων, εκείνη που φθείρεται τώρα είναι η οικονομία των ΗΠΑ, όπως τότε είχε πληγεί η οικονομία της ΕΣΣΔ.
Και μάλιστα η αμερικανική οικονομία πλήττεται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία οι προβλέψεις γίνονται όλο και πιο σκοτεινές.
Υπό την πίεση των υψηλών επιτοκίων και του χάους στην αγορά ακινήτων, οι αμερικανικές τράπεζες φαίνεται να βρίσκονται υπό μεγαλύτερη πίεση από όση μπορούν να αντέξουν.
Αυτό εξάλλου υποδεικνύουν η σύσφιξη της πίστωσης, το κλείσιμο εκατοντάδων τραπεζικών καταστημάτων και οι απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων.
Παράλληλα το μέτωπο της Μέσης Ανατολής αναγκάζει τους Αμερικανούς να διαμοιράσουν τα οπλικά τους αποθέματα, που προοριζόταν για την Ουκρανία.
Εξαντλούνται τα στρατιωτικά αποθέματα σε ΗΠΑ – Ευρώπη
Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ακριβώς τον ίδιο στόχο που είχε η αμερικανική ανάμειξη στο Αφγανιστάν. Να φθείρει ανεπανόρθωτα την οικονομία των ΗΠΑ, παράλληλα με την ενεργειακή εξάντληση της Ευρώπη και τη δημιουργία ρωγμών στη συλλογική Δύση.
Ήδη στην Ευρώπη καταρρέουν κυβερνήσεις που παρείχαν άκριτα στήριξη στην πολεμική περιπέτεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Στόχος της Ρωσίας μαζί με την Κίνα είναι να δώσει σάρκα και οστά στον εφιάλτη των ΗΠΑ στην Ευρασία, όπως ακριβώς φοβόταν ο Brzezinski.
Η Ρωσία θα μπορούσε εύκολα να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά δεν το κάνει.
Ο πόλεμος φθοράς δεν έχει επιτύχει ακόμη τους στόχους που έχει θέσει ο Ρώσος ηγέτης Vladimir Putin.
Αλλά είναι πολύ κοντά. Η Δύση ξεμένει από όπλα: Οι ΗΠΑ αγοράζουν από τη Ν. Κορέα για να βοηθήσουν την Ουκρανία
Τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει ΗΠΑ και Ευρώπη λόγω της στρατιωτικής τους υποστήριξης στην Ουκρανία είχε αποκαλύψει το ίδιο το Bloomberg, το οποίο υποστηρίζει πως τα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών στα δυτικά κράτη έχουν επί της ουσίας εξαντληθεί.
Βάσει του δημοσιεύματος, οι ΗΠΑ, η πιο ισχυρή χώρα του ΝΑΤΟ, αν και βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την Ευρώπη, φέρεται να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην προσπάθεια της να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
«Το εκπληκτικό είναι ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να δανειστεί ή να αγοράσει συμβατικά πυρομαχικά πυροβολικού από τη Σεούλ προκειμένου να συνεχίσει να προμηθεύει την Ουκρανία» υποστηρίζει το δημοσίευμα, τονίζοντας πως «τα ράφια στα οπλοστάσια των ΗΠΑ είναι άδεια».
Σε πιο δύσκολη κατάσταση είναι τα ευρωπαϊκά κράτη του ΝΑΤΟ, τα οποία βλέπουν τα αποθέματα τους σε οβίδες να έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαντληθεί και ο στρατιωτικός τους εξοπλισμός να είναι πέραν κάθε συντήρησης.
Στη Γερμανία και σε πολλά ακόμα ευρωπαϊκά κράτη – με εξαίρεση την Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής και τη βόρεια Ευρώπη – δεν υπάρχει πολιτική βούληση να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα είτε για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων τους είτε για την παροχή πυρομαχικών στο Κίεβο, ενώ ακόμα και στη Μ. Βρετανία καταγράφεται μια σχετική απροθυμία να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες.
Τελικά επαναβεβαιώνει πώς η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο.
Ανεξάντλητη η ρωσική πολεμική βιομηχανία
Την ίδια ώρα, η ρωσική πολεμική βιομηχανία είναι ανεξάντλητη.
Κάθε μήνα παράγει περισσότερα πυρομαχικά απ’ όσα κατασκεύασε εντός του 2022 ενώ επιτάχυνε επίσης την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού.
Από την αρχή του έτους έχουν παραχθεί πολλά είδη όπλων και ειδικού εξοπλισμού σε ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από εκείνες του 2022.
Ο ρωσικές εταιρείες του αμυντικού τομέα, εκτός λίγων εξαιρέσεων, καταφέρνουν να κατασκευάζουν τις απαιτούμενες ποσότητες.