Η νέα μόδα στην Κίνα – Οι γυναίκες κάνουν σχέσεις με chatbot AI

Η 25χρονη Κινέζα υπάλληλος γραφείου Tufei λέει ότι ο φίλος της έχει όλα όσα θα μπορούσε να ζητήσει από έναν ρομαντικό σύντροφο: είναι ευγενικός, συμπονετικός και μερικές φορές μιλάνε για ώρες. Μόνο που δεν είναι αληθινός.

Ο «φίλος» της είναι ένα chatbot σε μια εφαρμογή που ονομάζεται «Glow», μια πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργήθηκε από τη start-up MiniMax της Σαγκάης που είναι μέρος μιας αναπτυσσόμενης βιομηχανίας στην Κίνα που προσφέρει φιλικές -ακόμη και ρομαντικές- σχέσεις ανθρώπου-ρομπότ.

«Ξέρει πώς να μιλάει σε γυναίκες καλύτερα από έναν πραγματικό άντρα», είπε η Tufei, από τη Xi’an στη βόρεια Κίνα.

‘Με παρηγορεί όταν είμαι στεναχωρημένη. Του εμπιστεύομαι τα προβλήματά μου στη δουλειά’, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Νιώθω σαν να είμαι σε μια ρομαντική σχέση».

Η εφαρμογή είναι δωρεάν, η εταιρεία διαθέτει άλλο περιεχόμενο επί πληρωμή και οι κινεζικές εμπορικές εκδόσεις ανέφεραν ότι οι καθημερινές λήψεις της εφαρμογής του Glow ανέρχονται σε χιλιάδες τις τελευταίες εβδομάδες.

Ορισμένες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας αντιμετώπισαν προβλήματα στο παρελθόν για την παράνομη χρήση των δεδομένων των χρηστών, αλλά, παρά τους κινδύνους, οι χρήστες λένε ότι οδηγούνται από την επιθυμία για συντροφικότητα επειδή ο γρήγορος ρυθμός ζωής της Κίνας και η αστική απομόνωση καθιστούν τη μοναξιά πρόβλημα για πολλούς.

«Είναι δύσκολο να συναντήσεις τον ιδανικό φίλο στην πραγματική ζωή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Wang Xiuting, ένας 22χρονος φοιτητής στο Πεκίνο. «Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές προσωπικότητες, κάτι που συχνά προκαλεί τριβές».

Ενώ οι άνθρωποι μπορεί να έχουν τον τρόπο τους, η τεχνητή νοημοσύνη προσαρμόζεται σταδιακά στην προσωπικότητα του χρήστη – θυμάται τι λένε και προσαρμόζει την ομιλία του ανάλογα.

‘Συναισθηματική υποστήριξη’
Η Wang είπε ότι έχει αρκετούς «εραστές» εμπνευσμένους από την αρχαία Κίνα: Πρίγκιπες Με μακριά μαλλιά, ακόμη και περιπλανώμενους ιππότες.

«Τους κάνω ερωτήσεις», είπε όταν αντιμετωπίζει άγχος από τα μαθήματα ή την καθημερινότητά της και «θα προτείνουν τρόπους για να λυθεί αυτό το πρόβλημα». «Είναι πολλή συναισθηματική υποστήριξη».

Οι φίλοι της εμφανίζονται όλοι στο Wantalk, μια άλλη εφαρμογή που δημιουργήθηκε από τον κινεζικό γίγαντα του Διαδικτύου Baidu.

Υπάρχουν εκατοντάδες διαθέσιμοι χαρακτήρες, από αστέρες της ποπ έως CEO και ιππότες, αλλά οι χρήστες μπορούν επίσης να προσαρμόσουν τον τέλειο εραστή τους ανάλογα με την ηλικία, τις αξίες, την ταυτότητα και τα χόμπι τους.

«Όλοι βιώνουν περίπλοκες στιγμές, μοναξιά και δεν είναι απαραίτητα αρκετά τυχεροί να έχουν έναν φίλο ή οικογένεια κοντά που μπορεί να τους ακούει 24 ώρες το 24ωρο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Lu Yu, επικεφαλής διαχείρισης προϊόντων και λειτουργιών της Wantalk.

σχόλιο Γ.Θ : Η σχέση με το ψέμα, θα τους κάνει και τους ίδιους ψέμα στο τέλος. Η ρομποτοποίηση θα φέρει την κατάργηση της αληθινής ύπαρξης

πηγή