Ιστορία

Η Βουλή έχει λαμπαδιάσει δύο φορές! Μάθε πως κάηκε το πιο διάσημο κτίριο της χώρας.

Το σημερινό κτίριο της Βουλής που για ενάμισι αιώνα ήταν παλάτι, λαμπάδιασε δυο φορές στην ιστορία του.

Την πρώτη φορά η πυρκαγιά ξέσπασε κατακαλόκαιρο, στις 24 Ιουλίου 1884, στην βορεινή πλευρά του δευτέρου ορόφου.  Μόλις ξέσπασε η πυρκαγιά και ο καπνός σκέπασε το κέντρο της Αθήνας, όλος ο κόσμος μαζεύτηκε στο σημείο. Άλλοι βοηθούσαν και άλλοι χάζευαν το πελώριο κτίριο, ανάμεσα τους διακρινόταν κατάμαυρος ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης που προσπαθούσε να συντονίσει τις εργασίες κατάσβεσης.

Αν και συνολικά πήραν μέρος στην κατάσβεση 3.500 στρατιώτες, ναύτες και χωροφύλακες, λίγα πράγματα κατάφεραν να διασώσουν, καθώς το νερό ήταν λίγο και οι χειροκίνητες αντλίες είχαν πολύ χαμηλή ισχύ για να το στείλουν στον δεύτερο όροφο του κτιρίου που καιγόταν.

Η δεύτερη πυρκαγιά ξέσπασε είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, την παραμονή των Χριστουγέννων του 1909 νωρίς το πρωί. Οι τότε ειδικοί, ανέφεραν ότι η φωτιά προήλθε από το παρεκκλήσι της Βασίλισσας Όλγας, στο οποίο έκαιγαν πάντα κεριά και θυμιατά, καθώς ήταν γνωστό ότι η Όλγα ήταν θρησκόληπτη και ολόκληρο το παλάτι τότε μύριζε λιβάνι.

Από τότε και μέχρι την κατάργηση της βασιλευομένης δημοκρατίας, οι βασιλιάδες έμεναν εκεί που έχει σήμερα το γραφείο του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για αποφυγή και άλλων πυρκαγιών.

πηγή