• PD.978-618-5197-84-1
    Πιστεύω σε έναν Θεό...
    Συγγραφέας : Κατερίνα Μουρίκη  Εικονογράφηση: 'Εφη Κοκκινάκη Σελίδες 48 Διαστάσεις 20x28 *Με επιτραπέζιο...
  • PD.978-618-5197-51-3
    Τα μυστικά του καιρού
    Πίσω από τις σελίδες ενός κρυμμένου ημερολογίου Συγγραφέας: Ηλίας Λιαμής Εικαστική δημιουργία: Νεκτάριος...

Κείμενο του Ρώσου αναλυτή Evgeny Krutikov

Κείμενο του Ρώσου αναλυτή Evgeny Krutikov
8 Οκτωβρίου 2023, 12:20

Πώς μπόρεσαν οι Άραβες να εξαπατήσουν τον ισραηλινό στρατό και τις υπηρεσίες πληροφοριών
Οι παλαιστινιακές ισλαμικές ομάδες υπονομεύουν τους μύθους γύρω από τον ισραηλινό στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες

Η παλαιστινιακή επίθεση στο Ισραήλ έχει φέρει σε σύγχυση ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα. Αυτοί που προηγουμένως θεωρούνταν αγρότες με ψάθινες παντόφλες, ικανοί στην καλύτερη περίπτωση να ανατινάξουν μια στάση λεωφορείου, κατέστρεψαν έναν από τους μύθους για το κράτος του Ισραήλ μέσα σε λίγες ώρες. Πώς έγινε αυτό δυνατό;

Αραβικές ομάδες σαμποτάζ διέσχισαν τα σύνορα της Γάζας, απλώς σπάζοντας τα. Σαν χωρικός κατέστρεψαν όλα αυτά τα σιδερένια κτίρια με τρακτέρ και τα χώρισαν με κατσαβίδια.

Κινητές ομάδες σε «4Χ4» έσπευσαν στα κενά. Πράγματι, υπήρξαν ανακαλύψεις από τη θάλασσα σε μηχανοκίνητα σκάφη και ακόμη και εξωτικές πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς. Αλλά αυτές είναι μεμονωμένες ιστορίες, αν και σημαντικές στο γενικό πλαίσιο. Αλλά ως επί το πλείστον ήταν απλό: τρακτέρ και σωματική δύναμη. Το Ισραήλ δεν φύλαγε καθόλου τα σύνορα με τη Γάζα.

Λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα υπήρχαν έως και μια ντουζίνα οχυρωμένες θέσεις και στρατιωτικές βάσεις όπου οι έφεδροι κοιμόντουσαν ήσυχοι. Για το Σάββατο και τις αργίες. Η θέση και η διάταξη αυτών των οχυρών σημείων και βάσεων δεν ήταν μυστικό. Δεν υπήρχε εξωτερική ασφάλεια, καθώς και υπηρεσία φύλαξης.
Τα σημεία άμυνας του Ισραήλ είναι ένας στρατώνας πίσω από έναν πλαστικό φράκτη με έναν μεσαιωνικό πύργο στον οποίο υπάρχει ένα πολυβόλο. Ελέγχεται αυτόματα μέσα από τους στρατώνες, όπως και σε πολεμικό πλοίο. Φαίνεται τεχνολογικά προηγμένο. Αλλά ένα συνηθισμένο εμπορικό τετρακόπτερο ρίχνει μια χειροβομβίδα σε έναν πυργίσκο πολυβόλου – και δεν υπάρχει πλέον καμία υπεράσπιση του «οχυρού» σημείου. Στη συνέχεια, οι Παλαιστίνιοι μπαίνουν στους στρατώνες και πυροβολούν τους στρατιώτες που κοιμούνται. Και ούτω καθεξής σε όλα τα σύνορα της Γάζας. Συνολικά, οι Παλαιστίνιοι κατέλαβαν έως και τις μισές από τις «οχυρωμένες» θέσεις σε μόλις μία ώρα.

Βρίσκονταν λίγο πιο βαθιά, οι μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις όπως ο Κερέμ Σαλόμ η οποία δεν φυλασσόταν καθόλου. Προφανώς ήταν ρεζέρβα δεύτερου επιπέδου. Δηλαδή, αφού ελήφθη απειλή από το πρώτο επίπεδο, θα έπρεπε να έχουν ειδοποιηθεί κ κινητοποιηθεί.
Κανείς όμως δεν είχε χρόνο να ανακοινώσει αυτόν τον συναγερμό. Οι εξωτερικοί φρουροί εξοντώθηκαν από παλιούς σοβιετικούς εκτοξευτές χειροβομβίδων και οι υπόλοιποι στρατιώτες σκοτώθηκαν μέσα στους στρατώνες. Τα τανκς Merkava και τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Namer έγιναν τρόπαια.

Ένα τανκ Merkava 4, κάηκε από μια οβίδα, που έπεσε επίσης από ένα drone. Ναι, οι Παλαιστίνιοι ήταν τυχεροί: χτύπησαν τις δεξαμενές καυσίμων. Αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι το Merkava δεν έχει προστασία για τα εξωτερικά του άρματα και γενικά δεν είναι σε καμία περίπτωση προσαρμοσμένα για άμυνα ενάντια σε τέτοια εντελώς πρωτόγονα drones. Απλώς οι Ισραηλινοί δεν έχουν συναντήσει ποτέ κάτι τέτοιο και δεν τους πέρασε καν από το μυαλό να προστατεύσουν τα τανκς τους από drones.

Ομάδες Παλαιστινίων που αποβιβάστηκαν από βάρκες μπήκαν στα κέντρα μεγάλων πόλεων στην ακτή. Το να ελέγχεις μια πόλη δεν σημαίνει απαραίτητα να την καθαρίζεις. Οι δράστες έκαψαν το κτίριο της αστυνομίας στο Ashkelon και απλώς τοποθετήθηκαν στο κέντρο της πόλης κοντά σε μια πιτσαρία, πυροβολώντας όλους γύρω τους. Ο αριθμός των θυμάτων αμάχων στο Ισραήλ ανέρχεται ήδη σε εκατοντάδες.

Τα κιμπούτζιμ και οι εβραϊκοί οικισμοί δεν προστατεύονταν καθόλου. Αλλά κάποτε αυτοί ήταν οι πιο οχυρωμένοι οικισμοί στον κόσμο. Εκεί υπήρχαν μονάδες αυτοάμυνας και στο σπίτι του ραβίνου φυλάσσονταν προμήθειες όπλων. Και τώρα οι Άραβες απλώς οδήγησαν τους εποίκους βαθιά στη Γάζα για να δημιουργήσουν ένα ταμείο ανταλλαγής. Ξεκίνησαν αυθόρμητα πογκρόμ στο Νεγκέβ και στους οικισμούς γύρω από την Ιερουσαλήμ, για τα οποία και ο εβραϊκός πληθυσμός ήταν απροετοίμαστος.

Την ίδια στιγμή, πολλές χιλιάδες ρουκέτες από τη Γάζα έπεσαν στο Ισραήλ ταυτόχρονα. Αποδείχθηκε ότι το σύστημα Iron Dome, το οποίο για πολλά χρόνια παρουσιάζονταν ως το πιο προηγμένο στον κόσμο, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Άρχισαν να πέφτουν ρουκέτες μέχρι τη Χάιφα, δηλαδή ολόκληρη η επικράτεια του Ισραήλ από νότο προς βορρά ήταν ανυπεράσπιστη. Ναι, αυτοί οι πύραυλοι είναι πρωτόγονοι, αλλά όταν υπάρχουν χιλιάδες τέτοιοι, οποιοδήποτε σύστημα αεράμυνας είναι άχρηστο. Δώδεκα πύραυλοι αεράμυνας δεν μπορούν να καταρρίψουν δύο χιλιάδες στόχους κάθε φορά.

Ως αποτέλεσμα, ολόκληρη η λεγόμενη γραμμή άμυνας κατά της Γάζας απλώς καταστράφηκε από τους Παλαιστίνιους μέσα σε τρεις ώρες και η φωτιά μεταφέρθηκε βαθιά στο ισραηλινό έδαφος. Στη συνέχεια, μερικές από τις αραβικές ομάδες κρούσης επέστρεψαν στη Γάζα με τρόπαια και αιχμαλώτους, και οι πιο επίμονες περιχαρακώθηκαν σε αρκετούς οικισμούς σε προκαθορισμένα σημεία, όπως τοπικά αστυνομικά τμήματα και στρατιωτικές βάσεις.

Ένα ενιαίο τανκ, που πήγαινε κάπου για τις δραστηριότητές του, κάηκε από μια αθροιστική χειροβομβίδα, που έπεσε επίσης από ένα drone. Ναι, οι Παλαιστίνιοι ήταν τυχεροί: χτύπησαν τις δεξαμενές καυσίμων. Αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι το Merkava δεν έχει προστασία για τα εξωτερικά του άρματα και γενικά δεν είναι σε καμία περίπτωση προσαρμοσμένα για άμυνα ενάντια σε τέτοια εντελώς πρωτόγονα drones. Απλώς οι Ισραηλινοί δεν έχουν συναντήσει ποτέ κάτι τέτοιο και δεν τους πέρασε καν από το μυαλό να προστατεύσουν τα τανκς τους από drones.

Ομάδες Παλαιστινίων που αποβιβάστηκαν από βάρκες μπήκαν στα κέντρα μεγάλων πόλεων στην ακτή. Το να ελέγχεις μια πόλη δεν σημαίνει απαραίτητα να την καθαρίζεις. Οι δράστες έκαψαν το κτίριο της αστυνομίας στο Ashkelon και απλώς τοποθετήθηκαν στο κέντρο της πόλης κοντά σε μια πιτσαρία, πυροβολώντας όλους γύρω τους. Ο αριθμός των θυμάτων αμάχων στο Ισραήλ ανέρχεται ήδη σε εκατοντάδες.

Τα κιμπούτζιμ και οι εβραϊκοί οικισμοί δεν προστατεύονταν καθόλου. Αλλά κάποτε αυτοί ήταν οι πιο οχυρωμένοι οικισμοί στον κόσμο. Εκεί υπήρχαν μονάδες αυτοάμυνας και στο σπίτι του ραβίνου φυλάσσονταν προμήθειες όπλων. Και τώρα οι Άραβες απλώς οδήγησαν τους εποίκους βαθιά στη Γάζα για να δημιουργήσουν ένα ταμείο ανταλλαγής. Ξεκίνησαν αυθόρμητα πογκρόμ στο Νεγκέβ και στους οικισμούς γύρω από την Ιερουσαλήμ, για τα οποία και ο εβραϊκός πληθυσμός δεν ήταν προετοιμασμένος.

Αυτό που συνέβη μόνο με την πρώτη ματιά μπορεί να φαίνεται σαν μια χαοτική αγροτική επιχείρηση τύπου «επιδρομής». Οι Άραβες γνώριζαν εκ των προτέρων τους στόχους, είχαν προπορευόμενες διαδρομές και οι ομάδες συντόνιζαν τις ενέργειές τους. Γνώριζαν τις συχνότητες επικοινωνίας και τους κωδικούς ασφαλείας. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η ανάπτυξη του σχεδίου και η αναγνώριση της περιοχής κράτησε τουλάχιστον έξι μήνες.

Η MOSSAD και η Shin Bet (ή η Shin Bet, η αντικατασκοπεία του Ισραήλ) θεωρούν έναν από τους στόχους προτεραιότητας τους να είναι ο έλεγχος της απόκτησης όπλων και υλικών από τη Χαμάς για την παραγωγή πυραύλων. Και τα προληπτικά χτυπήματα στη Γάζα πραγματοποιούνται κυρίως σε χώρους παραγωγής πυραύλων και αποθήκες. Πώς συνέβη λοιπόν που η Χαμάς μπόρεσε να εκτοξεύσει πολλές χιλιάδες ρουκέτες στο Ισραήλ σε δύο επιδρομές σε μια μέρα;

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην προετοιμασία της επίθεσης. Από αυτούς που αγόραζαν όπλα μέχρι τους διοικητές μεμονωμένων «καρώνων» που λάμβαναν «φορτητικά». Όσο μεγαλύτερη είναι η επέμβαση, τόσο περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν γι’ αυτήν. Αλλά η MOSSAD και η Shin Bet δεν γνώριζαν για αυτό. Αναμφίβολα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια αποτυχία της ισραηλινής αντικατασκοπείας. Όταν συνέβη αυτό πριν από 50 χρόνια, οι ηγέτες των μυστικών υπηρεσιών αργότερα παραιτήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του θρυλικού Isser Harel, αλλά ήταν πολύ αργά.

Τι έπρεπε να είχαν κάνει οι υπηρεσίες πληροφοριών και οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ; Η ανθρώπινη νοημοσύνη θα έπρεπε να είχε παρατηρήσει την εξαιρετικά υψηλή δραστηριότητα των παλαιστινιακών ομάδων πριν από αρκετούς μήνες. Τα συστήματα ηλεκτρονικής νοημοσύνης και ηλεκτρονικού πολέμου υποτίθεται ότι αποκάλυπταν ασυνήθιστη διαπραγματευτική δραστηριότητα και την εμφάνιση νέων κωδικών λέξεων σε αυτήν. Έπρεπε να τηρηθούν οι κανονισμοί της φρουράς, παρά το Σάββατο και τους χορούς στο Γιομ Κιπούρ. Η εξωτερική ασφάλεια της προσωρινής θέσης της μονάδας φυλάσσεται απαραίτητα κατά μήκος της περιμέτρου. Σε μια χώρα με απεριόριστους οικονομικούς πόρους και πρόσβαση στη σύγχρονη τεχνολογία, θα έπρεπε να υπήρχε σύστημα εξωτερικής επιτήρησης στο εξωτερικό.

Έτσι, το Ισραήλ υπέστη απώλειες που ήταν πιο σημαντικές από τραγικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Η παλαιστινιακή επίθεση κατέστρεψε τις ιδέες για το πώς λειτουργούν οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ και πόσο ικανές είναι.

Αποδείχθηκε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας επαναπαύονταν στις δάφνες των νικών των προηγούμενων γενεών. Οι πληροφορίες και η αντικατασκοπεία είναι αναποτελεσματικές και ο ισραηλινός στρατός έχει αποκοιμηθεί από τις αλλαγές στις τακτικές μάχης που συμβαίνουν στις τρέχουσες συγκρούσεις αυτή τη στιγμή.

Το Ισραήλ έχασε ένα ευαίσθητο χτύπημα, συγκρίσιμο μόνο με τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, την επέτειο του μισού αιώνα του οποίου όλα αυτά ήταν χρονισμένα. Χάος επικράτησε στο Τελ Αβίβ για αρκετές ώρες. Η διοίκηση του IDF ήταν σε κώμα. Μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το πώς θα μπορούσαν να έχουν συμβεί όλα αυτά. Ναι, έχουν ήδη γίνει δυνατές πολιτικές δηλώσεις και είναι ήδη σαφές ότι η απάντηση του Ισραήλ θα είναι σκληρή και εκδηλωτική και στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, το πρώτο χτύπημα έχει ήδη χαθεί, και όμως προετοιμάστηκε κάτω από την ίδια τη μύτη της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών και αντικατασκοπίας.

Αυτή τη στιγμή, η ισραηλινή διοίκηση παίρνει μια δύσκολη απόφαση: να εισβάλει στη Γάζα επί τόπου ή να περιοριστεί μόνο σε επιθέσεις με ρουκέτες από αέρος. Ο Νετανιάχου ξεκαθαρίζει ότι είναι έτοιμος να εξαφανίσει τη Γάζα από προσώπου γης, κάτι που σημαίνει αυτόματα λουτρό αίματος, συμπεριλαμβανομένου του άμαχου πληθυσμού. Από πολιτική άποψη, το Ισραήλ δεν μπορεί να περιοριστεί σε αντίποινα με επιθέσεις με ρουκέτες στη Γάζα και να επιδεικνύει δύναμη πυρός αναδιατάσσοντας επίλεκτες ταξιαρχίες αρμάτων μάχης όπως οι Golani στο νότο. Καθώς εκκαθαρίζουν οικισμούς από αραβικές ομάδες, η MOSSAD θα ανακαλύψει ολόκληρα υπόγεια και χαντάκια γεμάτα με πτώματα Ισραηλινών στρατιωτών.

Οι Ισραηλινοί δεν έχουν υποστεί τέτοιες απώλειες εδώ και πολλές δεκαετίες. Αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, και ως απάντηση δεν μπορείτε απλά να πυροβολήσετε και μετά να πείτε «νικήσαμε». Ως εκ τούτου, η απάντηση του Ισραήλ πρέπει να είναι πολύ πιο ισχυρή και πειστική από ό,τι ήταν πριν σε προηγούμενες επιδείνωση της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης.

Είναι σαφές ότι το Ισραήλ είναι τεχνολογικά ισχυρότερο. Εάν είναι συνεπής, αργά ή γρήγορα θα επιτευχθεί ένα επίπεδο καταστροφής στη Γάζα που το Τελ Αβίβ θα μπορεί να ονομάσει νίκη. Αλλά οι Άραβες έχουν ήδη κάνει το κύριο πράγμα: έχουν καταστρέψει τους μύθους γύρω από τα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ και αυτή η ηθική νίκη είναι πολύ πιο σημαντική από την καθαρά στρατιωτική αντεπίθεση που οργανώνει τώρα το εβραϊκό κράτος εναντίον τους.

Επιπλέον, τα γεγονότα αυτών των ημερών μπορούν να αναμορφώσουν ολόκληρη τη στρατιωτικοπολιτική δομή της Μέσης Ανατολής, οδηγώντας στην εμφάνιση νέων συμμαχιών και νέων γραμμών μετώπου. Σε σύγκριση με όλα τα άλλα παγκόσμια γεγονότα, αυτό είναι ίσως το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί.””

***Την κατανόηση σας για την μετάφραση