Kiyosaki: Tο μεγαλύτερο κραχ στην παγκόσμια ιστορία γεννά ευκαιρίες – Επενδύστε στην γεωργία και στην κτηνοτροφία

«Αγοράζω χρυσό και ασήμι για έναν λόγο, γιατί υπάρξει πρόβλημα, μπορώ να τα ξοδέψω οπουδήποτε στον κόσμο», λέει.

Οι αγορές είναι σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση τις τελευταίες συνεδριάσεις…

Ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street έχει υποχωρήσει 23% από τις αρχές του έτους… ενώ ο Nasdaq Composite έχει διευρύνει τις απώλειές του, στο -31%.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο γνωστός συγγραφέας «Rich Dad Poor Dad», Robert Kiyosaki, ο οποίος είχε σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζει πόσο άσχημη θα μπορούσε να είναι αυτή η ύφεση.

«Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο κραχ στην παγκόσμια ιστορία, ποτέ δεν είχαμε τόσο μεγάλο χρέος» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Kitco News.

Δεδομένου ότι ο Kiyosaki και στο παρελθόν είχε αναρτήσει στο Twitter ότι «τα κραχ είναι οι καλύτερες ευκαιρίες για να γίνεις πλούσιος», θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι ήρθε η ώρα να τις αναζητήσουμε.

Αλλά, τι αναζητά ο Kiyosaki αυτήν τη στιγμή;

«Οτιδήποτε μπορεί να εκτυπωθεί, όπως ένα πιστοποιητικό μετοχών, ένα ομόλογο ή ένα δολάριο, δεν το θέλω», λέει και προσθέστε: Επενδύστε στη γεωργία.

Πολύτιμα μέταλλα…

Αντίθετα, Τα πολύτιμα μέταλλα -ιδιαίτερα ο χρυσός και το ασήμι- αποτέλεσαν δημοφιλή αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και των αβεβαιοτήτων.

Δεν μπορούν να τυπωθούν και η αξία τους δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα οικονομικά γεγονότα που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο.

Όταν λοιπόν ο Kiyosaki ρωτήθηκε αν προσθέτει κάτι στο χαρτοφυλάκιό του, η απάντησή του ήταν απλή: «Αγοράζω περισσότερο χρυσό και ασήμι».

Σίγουρα, τα πολύτιμα μέταλλα δεν είναι απρόσβλητα από το sell off που συμβαίνει φέτος.
Η τιμή του χρυσού έχει μειωθεί στην πραγματικότητα περίπου 9% το 2022, ενώ το ασήμι έχει υποχωρήσει 20%.
Ωστόσο, ο Kiyosaki «βλέπει» μια λαμπρή ανάκαμψη στον ορίζοντα.

Πέρα από τα παραπάνω, «το ασήμι θα παραμείνει στα 20 δολάρια για 3-5 χρόνια και μετά θα ανέβει στα 100 με 500 δολάρια», λέει σε ένα πρόσφατο tweet, προσθέτοντας ότι «όλοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά το ασήμι» και «να συσσωρεύσουν τώρα».

Για τον χρυσό, παραπέμπει στον «γκουρού» των επενδύσεων Jim Rickards, ο οποίος κάποτε προέβλεψε ότι το κίτρινο μέταλλο θα εκτοξευόταν στα 15.000 δολάρια ανά ουγγιά.

«Μου αρέσουν οι αριθμοί του.

Νομίζω ότι ο χρυσός δεν αποκλείεται να φτάσει τις 15.000 δολάρια» λέει ο Kiyosaki.

Kαι ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποκτήσει έκθεση στον χρυσό και το ασήμι, προτιμά να αγοράζει απλώς το μέταλλο απευθείας. Νωρίτερα φέτος, έγραψε στο Twitter ότι θέλει μόνο «πραγματικά χρυσά ή ασημένια νομίσματα» και όχι τα ETF.

«Αγοράζω χρυσό και ασήμι για έναν λόγο, γιατί υπάρξει πρόβλημα, μπορώ να τα ξοδέψω οπουδήποτε στον κόσμο», λέει.

Bitcoin

Κάποιοι λένε ότι το bitcoin είναι ο νέος χρυσός.
Σύμφωνα με τον Kiyosaki, δεν είναι χρυσός, απλώς είναι μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο.
Φυσικά, το bitcoin είναι εξαιρετικά ασταθές, οπότε ο Kiyosaki μοιράζεται την ιστορία του πώς επιβιβάστηκε στο τρένο των κρυπτονομισμάτων κατά τη διάρκεια ενός pullback.

«Όταν το Bitcoin έφτασε για πρώτη φορά τα 20.000 δολάρια, το παρακολούθησα», λέει.
«Έτσι επέστρεψε και έφτασε τα 6.000 δολάρια, οπότε ήξερα ότι ανέβαζε δυναμική όπως θα έλεγε ένας trader…
Και όταν έφτασε τις 6.000 δολάρια, αγόρασα 60».

Όπως γνωρίζουμε τώρα, το bitcoin πήγε τότε σε μια βόλτα με τρενάκι, αγγίζοντας το υψηλό των 68.990 δολ. τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ σήμερα τυγχάνει διαπραγμάτευσης στις 19.000 δολ.
«Αν πέσει στα 1.000 δολ. θα αγοράσω» λέει ο Kiyosaki.

Tρόφιμα

Οι τιμές των τροφίμων έχουν ανέβει εν μέσω ελλείψεων εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο.
Και αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο οι επενδυτές πρέπει να δώσουν προσοχή.
«Ο πληθωρισμός πρόκειται να απογειωθεί.

Οι καλύτερες επενδύσεις είναι κονσέρβες τόνου και ψημένα φασόλια», έγραψε ο Kiyosaki τον Ιούνιο στο Twitter, εξηγώντας ότι «δεν μπορείτε να φάτε χρυσό, ασήμι ή Bitcoin», αλλά μπορείτε να φάτε τόνο και φασόλια.
Και αυτή τη στιγμή, λέει, επενδύει στην κτηνοτροφία.
«Επενδύω σε βοοειδή Wagyu», λέει.

«Οι άνθρωποι μιλούν για γεωργικές εκτάσεις και όλα αυτά τα πράγματα, αλλά νομίζω ότι τα βοοειδή είναι υπέροχα».
Πράγματι, η επένδυση σε γεωργική γη ήταν δημοφιλής αυτές τις μέρες… κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από τις επενδυτικές επιλογές του Bill Gates.

Μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο για τους ιδιώτες επενδυτές να ασχοληθούν με τα βοοειδή, αλλά η ανταμοιβή μπορεί να αξίζει τον κόπο.

bankingnews.gr