Επίκαιρα

Μπιλ Γκέιτς: Η Όμικρον θα είναι το “χειρότερο κύμα που έχουμε δει μέχρι στιγμής”

Πηγή Μετά το πρωινό παραλήρημα του θετικού στο COVID (και τριπλά εμβολιασμένου) Jim Cramer και τη δημόσια ομιλία του προέδρου Joe Biden το απόγευμα της Τρίτης, ο οποίος παρακαλούσε τους ανεμβολίαστους Αμερικανούς να πάνε να κάνουν τα εμβόλιά τους, ο δισεκατομμυριούχος της Microsoft (και αυτοαποκαλούμενος ανεπίσημος παγκόσμιος βασιλιάς εμβολιασμού) Bill Gates μόλις εξέδωσε μερικά tweets που αλλάζουν τις προβλέψεις του για το πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει η πανδημία.

Αφού είπε πριν από μερικούς μήνες ότι τελικά αναμένει ότι η “οξεία φάση” της πανδημίας θα τελειώσει το επόμενο έτος, ο Γκέιτς φαίνεται ότι άλλαξε και πάλι γνώμη για τη διάρκεια της πανδημίας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι οι ειδικοί της πολυθρόνας (και ακόμη και πολλοί από τους πραγματικούς επιστήμονες) βλέπουν τις προσδοκίες τους να μεταβάλλονται ανάλογα με τον τρέχοντα αριθμό των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον Γκέιτς, τη στιγμή που ο κόσμος αισθανόταν επιτέλους ότι η ζωή θα μπορούσε σύντομα να επιστρέψει στην κανονικότητα, η αύξηση των νέων κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα (η οποία οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της παραλλαγής omicron, η οποία είναι πλέον υπεύθυνη για τα περισσότερα νέα κρούσματα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CDC) σημαίνει ότι ο κόσμος μπορεί να εισέρχεται στο “χειρότερο μέρος της πανδημίας”.

“Η Omicron θα μας χτυπήσει όλους”, δήλωσε ο Γκέιτς (παρά τους ισχυρισμούς ότι στην πραγματικότητα προκαλεί πιο ήπια κρούσματα από το στέλεχος δέλτα), προσθέτοντας ότι “στενοί μου φίλοι το έχουν τώρα” και ότι ο ίδιος ακύρωσε τα σχέδια των διακοπών του και παρότρυνε και άλλους να κάνουν το ίδιο εξαιτίας του.

Σαν να μην ήταν αρκετά μεγάλη αυτή η βόμβα, ο Gates πρόσθεσε ότι η omicron εξαπλώνεται “γρηγορότερα από οποιονδήποτε ιό στην ιστορία” και ότι “σύντομα θα βρίσκεται σε κάθε χώρα του κόσμου”.

Εδώ είναι η μεγάλη ανατροπή: Σύμφωνα με τον Γκέιτς, “το μεγάλο άγνωστο” είναι πόσο άρρωστους κάνει τους ανθρώπους το omicron. Και “πρέπει να το πάρουμε στα σοβαρά”, διότι “ακόμη και αν είναι μόνο το μισό από το δέλτα, θα είναι το χειρότερο κύμα που έχουμε δει… επειδή είναι τόσο μολυσματικό”.

Παρ’ όλες τις πρωτοφανείς περιπτώσεις και τις αναθεωρήσεις των αριθμών αποτελεσματικότητας, τα εμβόλια εξακολουθούν να λειτουργούν “καλά” κατά την εκτίμηση του σκοτεινού Γκέιτς.

Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια “καλά νέα” στην άκρη του τούνελ. Το Omicron φαίνεται να κινείται τόσο γρήγορα, που θα πρέπει να έχει τελειώσει μέσα σε τρεις μήνες.

Ενώ είναι πιθανό η Omicron να είναι πιο μεταδοτική, οι πρώτες αναφορές υποδηλώνουν ότι μπορεί επίσης να είναι λιγότερο θανατηφόρα – κάτι που θα ταίριαζε με το μοτίβο της εξέλιξης των ιών που παρατηρείται ιστορικά.

Εάν αυτές οι τάσεις επιβεβαιωθούν τις επόμενες εβδομάδες, θα μπορούσε η παραλλαγή Omicron να αποδειχθεί τελικά θετική για τις αγορές κινδύνου, με την έννοια ότι θα μπορούσε να επιταχύνει το τέλος της πανδημίας;

Εάν ένας λιγότερο σοβαρός και πιο μεταδοτικός ιός εκτοπίσει γρήγορα τις πιο σοβαρές παραλλαγές, θα μπορούσε η παραλλαγή Omicron να αποτελέσει καταλύτη για τη μετατροπή μιας θανατηφόρας πανδημίας σε κάτι που θα έμοιαζε περισσότερο με την εποχική γρίπη;