Μπορεί να κινεί ποντίκι με τη σκέψη του αλλά έχασε την ψυχή του, ο πρώτος άνθρωπος με τσιπαρισμένο εγκέφαλο

Ανάρρωσε πλήρως ο πρώτος άνθρωπος με τσιπ στον εγκέφαλο – Musk: Μπορεί να κινεί ποντίκι με τη σκέψη του

Θα μπορούν να κάνουν και άλλα εντυπωσιακά πράγματα οι τσιπαρισμένοι, με τα εμφυτεύματα του υποτιθέμενου αντινεοταξίτη Έλον Μάσκ. Τυφλοί θα βλέπουν, παράλυτοι θα περπατούν και άλλα ακόμα πιο εντυπωσιακά. Υπάρχει όμως κάτι που δεν θα μπορούν να κάνουν και αυτό θα τους στερήσει το να είναι αληθινοί άνθρωποι. Οι τσιπαρισμένοι δεν θα ελέγχουν εξ ολοκλήρου τις σκέψεις και τις επιθυμίες τους. Ακόμα και τα πάθη και οι αρετές τους απλά δεν θα είναι δικές τους αλλά τεχνολογικό προϊόν. Εν τέλει το ανθρώπινο κομμάτι αυτού του υβρίδιου θα υποχωρήσει για να κυριαρχήσει το ρομποτικό. Ένα ρομπότ δεν μπορεί να μετανοήσει. Ένα ρομποτ ακόμα και με την τελειότερη τεχνητή νοημοσύνη δεν παύει να έχει ψεύτικη ύπαρξη.
Γιώργος Θαλάσσης

Η είδηση: Ανάρρωσε πλήρως ο πρώτος άνθρωπος με τσιπ στον εγκέφαλο – Musk: Μπορεί να κινεί ποντίκι με τη σκέψη του

«Είναι σε θέση να μετακινήσει ένα ποντίκι στην οθόνη μόνο με τη σκέψη», δήλωσε ο μεγιστάνας
Ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο εμφυτεύθηκε ένα τσιπ εγκεφάλου από τη Neuralink φαίνεται να έχει αναρρώσει πλήρως και να είναι σε θέση να ελέγχει ένα ποντίκι υπολογιστή χρησιμοποιώντας τη σκέψη του, δήλωσε ο ιδρυτής της startup Elon Musk.
«Η πρόοδος είναι καλή και ο ασθενής φαίνεται να έχει αναρρώσει πλήρως, έχοντας τις αντιδράσεις των νεύρων που γνωρίζουμε. Είναι σε θέση να μετακινήσει ένα ποντίκι στην οθόνη μόνο με τη σκέψη», δήλωσε ο μεγιστάνας στο πλαίσιο του event Spaces στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.
Σύμφωνα με τον Musk, η Neuralink προσπαθεί τώρα να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερα «κλικ» στο ποντίκι από τον ασθενή. Η εταιρεία εμφύτευσε επιτυχώς ένα τσιπ στον πρώτο άνθρωπο τον περασμένο μήνα, αφού έλαβε έγκριση για δοκιμή σε άνθρωπο τον Σεπτέμβριο.
Το πείραμα χρησιμοποιεί ένα ρομπότ για να τοποθετήσει χειρουργικά ένα εμφύτευμα διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση κίνησης, διευκρίνισε η Neuralink, προσθέτοντας ότι ο αρχικός στόχος είναι να δοθεί δυνατότητα σε έναν άνθρωπο να ελέγχει έναν κέρσορα ή ένα πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας τις σκέψεις του. Ο Musk έχει μεγάλες φιλοδοξίες για τη Neuralink, λέγοντας ότι θα διευκόλυνε τη θεραπεία παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο αυτισμός, η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια.
Η Neuralink, η αξία της οποίας ήταν περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες εκκλήσεις για έλεγχο σχετικά με τα πρωτόκολλα ασφαλείας της. Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία ;έλαβε πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ σχετικά με τη διακίνηση επικίνδυνων υλικών.

www.bankingnews.gr