Ο Gates έχει βαλθεί να επιβάλει την νέα Ψηφιακή Ταυτότητα στην Αφρική! Ξεσηκώνονται αντιδράσεις

Το Ίδρυμα Gates έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα για την εισαγωγή μιας ψηφιακής ταυτότητας. Με το πρόσχημα της «οικονομικής συμμετοχής» των φτωχών ανθρώπων, η τεχνολογία ταυτότητας και επιτήρησης πρόκειται τώρα να δοκιμαστεί στην Αφρική.

Όπως γράφει το γερμανόφωνο Russia Today:

Πρόκειται για την καλύτερη ένταξη και την οικονομική συμμετοχή των φτωχών ανθρώπων, λέει το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates στον ιστότοπό του. Υπό τον τίτλο: “Τα ψηφιακά αναγνωριστικά είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο κατά της φτώχειας” – ο Μπιλ Γκέιτς υπόσχεται να χρησιμοποιήσει την ψηφιακή ταυτότητα για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των φτωχών ανθρώπων, ειδικά στην Αφρική.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ιδρύματος, υπάρχουν 850 εκατομμύρια φτωχοί στον κόσμο που δεν έχουν ακόμη καταφέρει να έχουν νομικά έγκυρη ταυτότητα. Η ψηφιακή «ταυτότητα» θα επέτρεπε στους «φτωχούς» να «συμμετέχουν πλήρως στην οικονομική ζωή». Η ψηφιακή ταυτότητα θα διευκόλυνε επίσης την πρόσβαση στην απασχόληση και την εκπαίδευση. Οι φτωχοί άνθρωποι θα μπορούν επίσης να κάνουν τραπεζικές συναλλαγές και να επωφελούνται από την κρατική υγειονομική περίθαλψη. Για όλους τους φτωχούς ανθρώπους χωρίς ψηφιακή ταυτότητα, το Ίδρυμα Gates «ευτυχώς αναπτύσσει μια εντυπωσιακή λύση» διαθέσιμη δωρεάν: ένα ανοιχτού κώδικα και προσαρμόσιμο σύστημα ψηφιακής ταυτότητας που ονομάζεται Modular Open Source Identity Platform (MOSIP).

Ο Μπιλ Γκέιτς αναζητά τώρα οικονομική υποστήριξη για την χρηματοδότηση αυτού του συστήματος ψηφιακής ταυτότητας και πληρωμών, γράφει το Reclaim The Net. Η πύλη ειδικών πληροφορικής σχολιάζει επικριτικά το νέο έργο του αμερικανικού ιδρύματος. Ωστόσο, το Ίδρυμα Gates προτείνει με το σύνθημα «Οικονομική Ένταξη των Φτωχών» ότι θέλει να εισαγάγει την ψηφιακή ταυτότητα για μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες για φιλανθρωπικούς λόγους!

Όπως αναφέρει το Reclaim The Net :

«Η οικονομική ένταξη φαίνεται να είναι το τσιτάτο που επέλεξαν οι υποστηρικτές της ψηφιακής ταυτότητας, των πληρωμών και της κοινής χρήσης δεδομένων για τα σλόγκαν δημοσίων σχέσεών τους, ώστε να προωθήσουν κάτι που είναι αντικειμενικά πολύ αμφιλεγόμενο».

Αυτή η αμφιλεγόμενη τεχνική θα δοκιμαστεί σε όσους δεν μπορούν να διαφωνήσουν λόγω των οικονομικών τους συνθηκών – όπως ο πληθυσμός στις αφρικανικές χώρες. Γίγαντες όπως το Ίδρυμα (Bill) Gates δεν θα παραδεχτούν ποτέ ανοιχτά ότι θέλουν να δοκιμάσουν την βασική εισαγωγή της ψηφιακής ταυτότητας εκεί. Επιπλέον, η τεχνολογία ID μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κρατήσει υπό έλεγχο τον «Παγκόσμιο Νότο» – δηλαδή για να παρακολουθεί τους ανθρώπους και την πολιτική εμπλοκή τους.

(…)

Ο Michael Wiegand, Διευθυντής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών για τους Φτωχούς στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, βρίσκει το όλον θέμα πολύ συναρπαστικό: «Είναι καιρός για μια νέα προσέγγιση στην χρηματοοικονομική ένταξη που υπερβαίνει τις βασικές τραπεζικές υπηρεσίες (…) Μια από τις πιο συναρπαστικές εξελίξεις είναι η επέκταση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών».