Επίκαιρα

Ο Μητσοτάκης ενώ αγοράζει φρεγάτες δηλώνει έτοιμος για «υποχωρήσεις στο Αιγαίο» -ΑΟΖ χωρίς το σύμπλεγμα Μεγίστης!

Για «αμοιβαίες υποχωρήσεις» μίλησε ο Κούλης

Για «υποχωρήσεις στο Αιγαίο» μίλησε ο Μητσοτάκης λίγη ώρα πριν γίνουν οι ανακοινώσεις για την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε ρητά για αμοιβαίες υποχωρήσεις με την Τουρκία, κάνοντας μάλιστα αναφορά στις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία. 

Οι συμφωνίες όμως αυτές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν μοντέλο για οποιαδήποτε συμφωνία χάραξης θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία, διότι απλούστατα περιέχουν τον όρο «μειωμένη επήρεια» για νησιά.

«Εμείς αποδείξαμε και στην περίπτωση της Ιταλίας, και στην περίπτωση της Αιγύπτου ότι μπορούμε να κάνουμε τέτοιου είδους συμφωνίες. Συμφωνίες που απαιτούν, ναι, θα το πω ανοιχτά, και κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου να μπορούμε να πετύχουμε τελικά λύσεις που θα είναι προς όφελος όλων», είπε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης αναφερόμενος σε μια πιθανή συμφωνία με την Τουρκία.

Αυτό που περιγράφει είναι η εξαίρεση του συμπλέγματος του Καστελόριζου από την επήρεια του σε ΑΟΖ, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει ΑΟΖ χωρίς τα τέσσερα νησιά που ανήκουν στο σύμπλεγμα της Μεγίστης.

Είναι λοιπόν εξαιρετικά περίεργο το γεγονός ότι ο ελληνόφωνος πρωθυπουργός μιλά για υποχωρήσεις, την ίδια στιγμή που ετοιμάζεται να ανακοινώσει συμφωνία δισεκατομμυρίων για αγορά φρεγατών που υποτίθεται γίνεται με γνώμονα την προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

πηγή