Ο σταθμός του μετρό που οδηγεί στο πουθενά: Τις περισσότερες φορές δεν αποβιβάζεται κανείς

Ο συγκεκριμένος σταθμός έχει τραβήξει την προσοχή των χρηστών του διαδικτύου, καθώς βρίσκεται κυριολεκτικά στη μέση του πουθένα

Σε μια εντυπωσιακή αντίθεση με τα πολυσύχναστα αστικά τοπία που συνήθως συνδέονται με τους σταθμούς του μετρό, ο σταθμός Caojiawan κοντά στο Chongqing της Κίνας παρουσιάζει ένα σχεδόν σουρεαλιστικό πίνακα. Ο σταθμός αυτός, που άνοιξε τον Οκτώβριο του 2015, έχει αποκτήσει φήμη και περιέργεια σε εθνικό επίπεδο, κυρίως λόγω της ιδιόμορφης θέσης του μέσα σε μια έρημη έκταση.

Βγαίνοντας κανείς από τον σταθμό Caojiawan, δεν τον υποδέχεται το συνηθισμένο αστικό τοπίο, αλλά μια απέραντη, ανεκμετάλλευτη γη. Αυτός ο σταθμός, που σχεδιάστηκε για να συνδέει το αγροτικό προάστιο Caijiagang με το κέντρο της πόλης Chongqing, έχει γίνει κάτι σαν θρύλος. Η μοναδική του τοποθεσία στη μέση του φαινομενικά πουθενά έχει προκαλέσει τόσο ενδιαφέρον όσο και απορία.

Ο σταθμός διαθέτει τρεις εξόδους, αλλά μόνο η μία χρησιμοποιείται σήμερα. Αυτές οι έξοδοι, δυσδιάκριτα φωλιασμένες ανάμεσα σε αγριόχορτα, δίνουν μια σχεδόν μετα-αποκαλυπτική εικόνα. Όπως αποκαλύπτουν πρόσφατες φωτογραφίες, το περιβάλλον του σταθμού στερείται των συνηθισμένων αστικών στοιχείων: δεν υπάρχουν κατοικίες, δεν υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, δεν υπάρχουν καταστήματα και υπάρχει εμφανής απουσία άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς. Το σκηνικό συμπληρώνεται με μια αξιοσημείωτη σπανιότητα επιβατών.

Αυτή η ασυνήθιστη κατάσταση εξακολουθεί να υφίσταται και σήμερα. Όπως μοιράστηκε ένας εργαζόμενος του σταθμού με την Chongqing Morning Post, «Πολύ λίγοι επιβάτες κατεβαίνουν σε αυτόν τον σταθμό. Τις περισσότερες φορές, δεν θα υπάρχει κανένας επιβάτης που να επιβιβάζεται ή να αποβιβάζεται εδώ». Μια τέτοια δήλωση προσθέτει μόνο την αινιγματική φύση του σταθμού Caojiawan.

Ωστόσο, η θέση του σταθμού Caojiawan δεν είναι αποτέλεσμα λανθασμένου υπολογισμού ή αβλεψίας, αλλά μέρος μιας στρατηγικής με προοπτική. Οι υπάλληλοι της Chongqing Rail Transit υποδηλώνουν ότι αυτός ο φαινομενικά εκτός τόπου σταθμός του μετρό είναι μια υπολογισμένη κίνηση, προβλέποντας τη μελλοντική αστική επέκταση σε μια ταχέως εκσυγχρονιζόμενη Κίνα. Σύμφωνα με ένα μέλος του προσωπικού που μίλησε στην Manner Video, μια κινεζική εταιρεία παραγωγής ψηφιακών βίντεο, «ο σταθμός Caojiawan μπορεί να μην βρίσκεται στην πιο δημοφιλή περιοχή προς το παρόν. Αλλά με την ανάπτυξη της σιδηροδρομικής διαδρομής, είναι πιθανό να προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους στην περιοχή και να βοηθήσει στην επίσπευση της αστικής ανάπτυξης κατά μήκος της γραμμής».

Στην ουσία, ο σταθμός Caojiawan είναι μια απόδειξη του οραματικού αστικού σχεδιασμού της Κίνας, όπου οι υποδομές προηγούνται και δυνητικά τονώνουν την αστική ανάπτυξη.

πηγή