• EE.20221
    Λαϊκά Παραμύθια της Μικρασίας
    Συγγραφέας: Νίτσα Παραρά - Ευτυχίδου Μια φορά κι έναν καιρό... Το παρόν βιβλίο περιλαμβάνει επτά μικρασιατικά...
  • Ασάλευτο-θεμέλιο
    Ασάλευτο θεμέλιο
    Συγγραφέας: Φώτης Κόντογλου Πρόλογος και επιμέλεια: Κώστας Σαρδελής Αριθμός σελίδων 152 Διαστάσεις 21x14...

Οι ασκήσεις για τα οστά που θα κάνουν τα κόκαλά γερά σαν τσιμέντο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα προβλήματα στα οστά δεν αφορούν μόνο ηλικιωμένους άντρες ή γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Ακόμη και ένας νεαρός αθλούμενος που συστηματικά κολυμπά, ποδηλατεί ή προπονείται με βάρη κάνει λάθος αν νομίζει ότι τα οστά του είναι θωρακισμένα. «Μπορεί η πλειονότητα των αερόβιων δραστηριοτήτων να θεωρούνται εξαιρετικές για την καλή φυσική κατάσταση, εντούτοις, είναι λιγότερο επωφελείς για την υγεία των οστών», λέει ο Dr. Vijay Jotwani, ορθοπαιδικός αθλητίατρος στο Houston Methodist Hospital του Τέξας. «Αλλά και οι εντατικές προπονήσεις με βάρη ή οι ασκήσεις υψηλής έντασης όπως τα προγράμματα CrossFit, δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι μελέτες δείχνουν ότι εκεί ελλοχεύει ο πραγματικός κίνδυνος για ένα άτομο με αδύναμα οστά», προσθέτει.

O Jordan D. Metzl, πρώην πρωταθλητής αντοχής τρεξίματος και ποδηλασίας, αθλητίατρος στο Hospital for Special Surgery της Νέας Υόρκης, fitness trainer και συγγραφέας, λέει: «Σοβαρό λόγο για να προπονήσει κάποιος αποκλειστικά τα κόκαλά του, δεν παίζει μόνο το είδος εκγύμνασης ή αθλήματος που ασχολείται, όσο το γεγονός ότι ένας παλαιότερος, επιπόλαιος τραυματισμός σε κάποιο οστό του σώματος, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη αποχώρησή του από το “στίβο μάχης”. Γι’ αυτό, εκτός από το να καταναλώνεις γαλακτοκομικά και να συμπληρώνεις τη διατροφή σου με κάψουλες που περιέχουν ασβέστιο και μαγνήσιο, οι ειδικές ασκήσεις για γερά οστά θωρακίζουν το σύνολο του σκελετού σου και κατ’ επέκταση των αρθρώσεων, των τενόντων και των μυών που συνδέονται με τα οστά».

Εδώ είναι οι 5 καλύτερες ασκήσεις που μπορείς να κάνεις στο σπίτι για να φτιάξεις κόκαλα-μπετόν, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Επιτόπια άλματα από θέση ημικαθίσματος
«Τα οστικά κύτταρα ανταποκρίνονται στην ήπια κρούση σχηματίζοντας περισσότερο οστό», λέει η Joanne Halbrecht, ορθοπαιδικός χειρουργός εκπαιδευμένη στην αθλητιατρική.

– Εκτέλεσε 10 αναπηδήσεις επί 3 σετ, ακολουθώντας την ασφαλή τεχνική, που θα δεις στο παρακάτω βίντεο:

Επιτόπια άλματα από θέση Sumo Squat

O Barry Sears, φυσίατρος με ειδίκευση στη θεραπεία του πόνου, λέει: «Αυτή η κίνηση απελευθερώνει αυξητική ορμόνη από την υπόφυση, η οποία διεγείρει την οστική σύνθεση».

– Εκτέλεσε 20 αναπηδήσεις επί 2 σετ, τρεις έως πέντε φορές την ημέρα.

«Νεκρές» άρσεις θανάτου

Η δεξιότητα μιας τέτοιας κίνησης (σαν να εκτελείς άρση θανάτου χωρίς μπάρα στηριζόμενος σε ένα πόδι) έγκειται στην ισορροπία. «Παράλληλα, αποτελεί και μια άσκηση που αποτελεί ισχυρό παράγοντα μεγαλύτερης παραγωγής τεστοστερόνης, μιας ορμόνης που μόνο καλό κάνει στα οστά σου -γι’ αυτό και οι γυναίκες πάσχουν από οστεοπόρωση», τονίζει ο Metzl.

 Ξεκίνα με τρία σετ από 12 επαναλήψεις για κάθε πόδι εναλλάξ και αύξησε προοδευτικά τα σετ σου σε 5 ή 6.

πηγή