Όσιος Παΐσιος: «Δεν παίρνει και η Εκκλησία μια θέση να αφορίσει μερικούς. Αυτούς έπρεπε να τους αφορίζει η Εκκλησία»

Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου, Λόγοι Β’, Πνευματική Αφύπνιση”, Ιερό Ησυχαστήριον “Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος”, Σουρωτή Θεσσαλονίκης, 1999, σελ. 34 – 37

“Είχε έρθει στο Καλύβι ένας άθεος μέχρι το κόκκαλο.
…Υποστήριζε εν τω μεταξύ όλη την σημερινή κατάσταση. Μαλώσαμε εκεί πέρα.
“Καλά, του λέω, κατάσταση είναι αυτή; Δικαστικοί να φοβούνται να δικάσουν, να κάνουν μηνύσεις για εγκληματίες και να τους απειλούν ο ένας και ο άλλος και να αναγκάζονται να τις αποσύρουν; Και τελικά ποιοι κυβερνούν; Σε αναπαύει αυτή η κατάσταση; Υποστηρίζεις αυτούς; Εσύ είσαι εγκληματίας. Γι΄ αυτό ήρθες; Άντε φύγε από εδώ!” Τον έδιωξα.
…Έχω υπ’ όψιν μου έναν άλλο άθεο, έναν βλάσφημο, που τον αφήνουν στην τηλεόραση και μιλάει, ενώ έχει πει τα πιο βλάσφημα λόγια για τον Χριστό και την Παναγία. Δεν παίρνει και η Εκκλησία μια θέση να αφορίσει μερικούς. Αυτούς έπρεπε να τους αφορίζει η Εκκλησία. Λυπούνται τον αφορισμό!
…Τουλάχιστον να φανεί ότι η Εκκλησία παίρνει μια θέση.
… Έγραψε ένας κάτι βλάσφημα για την Παναγία και κανείς δεν μίλησε. Λέω σε κάποιον:
“Δεν είδες τι γράφει εκείνος;”.
“Ε, τι να τους κάνεις, μου λέει. Θα λερωθείς, αν ασχοληθείς μαζί τους”.
Φοβούνται να μιλήσουν.
…Να μην γράψουν τίποτε γι΄ αυτόν και εκτεθεί και ανέχεται να βλασφημείται η Παναγία! Να μη θέλουμε να βγάλει ο άλλος το φίδι από την τρύπα, για να έχουμε εμείς την ησυχία μας. Αυτό είναι έλλειψη αγάπης. Ύστερα αρχίζει ο άνθρωπος να κινείται από συμφέρον. Γι΄ αυτό βλέπεις ένα πνεύμα σήμερα: “Με τον τάδε να τα έχουμε καλά, για να μας λεέι καλά λόγια. Με τον άλλο να τα έχουμε καλά, για να μη μας διασύρει κλπ.. Να μη μας πάρουν για κορόιδα, να μη γίνουμε θύματα”.
Άλλος αδιαφορεί και δεν μιλάει. “Να μη μιλήσω, λέει, για να μη με γράψουν οι εφημερίδες”. Οι περισσότεροι δηλαδή είναι τελείως αδιάφοροι.
…Σ΄ αυτά τα δύσκολα χρόνια ο καθένας μας πρέπει να κάνει ό,τι γίνεται ανθρωπίνως και ό,τι δεν γίνεται ανθρωπίνως να το αφήνει στον Θεό. Έτσι θα έχουμε ήσυχη την συνείδησή μας ότι κάναμε εκείνο που μπορούσαμε. Αν δεν αντιδράσουμε, θα σηκωθούν οι πρόγονοί μας από τους τάφους. Εκείνοι υπέφεραν τόσα για την πατρίδα και εμείς τι κάνουμε γι΄ αυτήν; Η Ελλάδα, η Ορθοδοξία, με την παράδοσή της, τους Αγίους, τους ήρωές της, να πολεμείται από τους ίδιους τους Έλληνες και εμείς να μην μιλάμε! Είναι φοβερό!
Είπα σε κάποιον:
“Γιατί δεν μιλάτε; Τι είναι αυτά που κάνει ο τάδε;”.
“Τι να πεις , μου λέει, αυτός όλος βρωμάει”.
“Αν βρωμάει όλος, γιατί δεν μιλάτε; Χτυπήστε* τον”!
Τίποτε, τον αφήνουν.
Έναν πολιτικό τον έφτυσα. “Πες, του λέω, “δεν συμφωνώ μ’ αυτό”. Τίμια πράγματα. Θέλεις να εξυπηρετηθείς εσύ και να ρημάξουν όλα;”.
Αν οι Χριστιανοί δεν ομολογήσουν, δεν αντιδράσουν, αυτοί θα κάνουν χειρότερα…”!