Πιθανό το σενάριο για 8 κόμματα στην Βουλή και πολιτική ακυβερνησία

Ανατροπή μετά την στήριξη Κασιδιάρη στο κόμμα ”Σπαρτιάτες”…

Σε κινούμενη άμμο κινείται το εκλογικό σώμα και οι διαρροές από κόμμα σε κόμμα πολλές.

Το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό, ειδικά στην Κεντροαριστερά.
Οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να παίρνει τους δυσαρεστημένους του ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοσκοπήσεις την δείχνουν ότι μπορεί να φτάσει και το 5% αν όχι και να το ξεπεράσει. Για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι η αντιμνημονιακή που δεν συμβιβάστηκε και δεν έγινε συστημική.

Χωρίς αφήγημα ο ΣΥΡΙΖΑ, χάνει ψηφοφόρους
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι δεν μπορεί να πείσει ότι μπορεί να είναι η εναλλακτική του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό και στις δημοσκοπήσεις δεν φαίνεται να ανεβαίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει απελπιστικά χωρίς εκλογικό αφήγημα. Η έλευση του Νίκου Μαραντζίδη δεν έχει προσθέσει τίποτα, το κόμμα είναι ανοργάνωτο και δεν υπάρχει καμία στρατηγική. Οι ψηφοφόροι θα πάνε εκεί που υπάρχει δυναμική και αυτή τη στιγμή το κόμμα που δείχνει δυναμική είναι η Πλεύση Ελευθερίας.

Το ΝΙΚΗ παίρνει ψηφοφόρους του Βελόπουλου

Όμως και στην πατριωτική παράταξη έχουμε εξελίξεις.
Το κόμμα ΝΙΚΗ φαίνεται να παίρνει ψηφοφόρους από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και να δυναμώνει περισσότερο.
Αναλυτές και δημοσκόποι θεωρούν ότι το κόμμα Βελόπουλου, παρά το αρχικό 4,45%, ενδεχομένως αν συνεχιστεί αυτή η φθορά να κινδυνέψει να μην μπει στην Βουλή στις εκλογές στις 25 Ιουνίου. Και τα δύο κόμματα απευθύνονται στον Ελληνορθόδοξο χώρο και προσπαθούν να πάρουν τη πατριωτική παραδοσιακή ψήφο.

Στήριξη Κασιδιάρη σε Σπαρτιάτες

Όμως, και μία τελευταία εξέλιξη δείχνει να πυροδοτεί τα πράγματα στη Δεξιά.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης που για δεύτερη φορά κόπηκε από τον Άρειο Πάγο, έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις το εθνικό κόμμα «Σπαρτιάτες».
Σε αυτή τη περίπτωση αλλάζουν και οι προγνώσεις καθώς είναι γνωστή η δυναμική Κασιδιάρη στις εξελίξεις στον ακροδεξιό χώρο και παρόλο που βρισκόμαστε κοντά στον χρόνο των εκλογών, μπορεί να δούμε την έκπληξη από το κόμμα «Σπαρτιάτες».
Να σημειωθεί ότι οι Σπαρτιάτες έχουν παρουσία σε όλους τους νομούς της Ελλάδος και προφανώς υπάρχει παρασκήνιο….

Αθόρυβη δεξιά ψήφος

Άλλωστε, το ίδιο είχε συμβεί με το κόμμα «ΝΙΚΗ».
Μέχρι 3 εβδομάδες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν υπήρχε στο ραντάρ το κόμμα του Δημήτρη Νατσιού και εν τέλει παραλίγο να μπει στην Βουλή.
Μπορεί το ίδιο να συμβεί και τώρα. Άλλωστε, τα γεγονότα ευνοούν μία δυνατή ατζέντα στο εκλογικό σώμα.
Αυτά που γίνονται στη Ροδόπη με το τουρκικό προξενείο, αυτά που γίνονται στον Έβρο με την είσοδο λαθρομεταναστών και το περιστατικό στην Φρεατίδα με τους λαθρομετανάστες να προσπαθούν να βιάσουν ένα ανήλικο κορίτσι μπορούν να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά του κόσμου.

8 κόμματα στη Βουλή

Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, στην επόμενη Βουλή μπορεί να έχουμε και 8 κόμματα.
Σε μία τέτοια εξίσωση, αυξάνεται ακόμα παραπάνω ο πήχης της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία.
Η ΝΔ θα πιάσει πάνω από 40%, τώρα την βρίσκουν στο 41%+.
Όμως, ο κατακερματισμός που έφερε στην Κεντροαριστερά και στη Δεξιά η μεγάλη νίκη Μητσοτάκη είναι γεγονός.
Από διπολικό το σύστημα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) πάει να γίνει πολυπολικό αφού πλέον η ΝΔ κυριαρχεί και στο Κεντροδεξιό χώρο αλλά και σε ένα μεγάλο κομμάτι της Κεντροαριστεράς… ενώ νέες δυνάμεις αρχίζουν να αναδύονται στην πολιτική σκηνή….

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr