Υγεία

Πόνος στη μέση: Αυτά τα φάρμακα που παίρνουν όλοι, δεν βοηθούν

Κάτω από το μικροσκόπιο των ερευνητών μπήκαν τα μυοχαλαρωτικά, με τα συμπεράσματα νεότερης επισκόπησης μελετών να καταλήγουν ότι σε βάθος χρόνου προσφέρουν λίγα στην ανακούφιση του πόνου της μέσης.

Για αρκετούς από εμάς, η πρώτη κίνηση όταν πλέον το άλγος στη μέση είναι ανυπόφορο και μας δυσκολεύει στις καθημερινές μας κινήσεις είναι να στραφούμε στη λήψη μυοχαλαρωτικών σκευασμάτων. Μπορούν όμως να μας ανακουφίσουν αποτελεσματικά; Σύμφωνα με νέα αυστραλιανή ανασκόπηση μελετών, το όφελός τους στην ανακούφιση του πόνου της μέσης είναι μικρό. Τα συμπεράσματα της ανασκόπησης δημοσιεύθηκαν στην British Medical Journal.

Το συμπέρασμα αυτό εξέπληξε και την ερευνητική ομάδα, η οποία ανέλυσε εις βάθος 31 μελέτες που εξέτασαν περισσότερους από 6,5 χιλιάδες ασθενείς με πόνο στην περιοχή της μέσης. Για να ανακουφίσουν τον πόνο, οι συμμετέχοντες λάμβαναν ένα από τα δεκαοκτώ διαθέσιμα μυοχαλαρωτικά σκευάσματα. Αν και η λήψη τους οδήγησε σε βραχεία μείωση του πόνου, η επίδραση αυτή είναι «ιδιαίτερα μικρή για να επιστήσει την προσοχή μας», σημειώνει ο συγγραφέας της έρευνας, James McAuley, διευθυντής του Κέντρου Πόνου IMPACT της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ. Συμπληρώνει μάλιστα ότι «οι περισσότεροι ασθενείς  δεν θα αισθανθούν καμία διαφορά στον πόνο τους σε σύγκριση με τη λήψη εικονικού φαρμάκου (placebo)».

Όπως επισημαίνει, δεν είναι μόνο η αναποτελεσματικότητά τους, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει ενδεχόμενο να προκαλέσουν διάφορες παρενέργειες, όπως ζάλη, υπνηλία, πονοκέφαλο και ναυτία.

Αν και παλιότερα ερευνητικά ευρήματα υποστήριζαν την θετική επίδραση των μυοχαλαρωτικών σκευασμάτων στον πόνο της μέσης, τα νεότερα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι μακροπρόθεσμα το όφελος που προσφέρουν είναι μικρό σύμφωνα με τον Δρ. McAuley. Για παράδειγμα, καμιά από τις μελέτες δε διερεύνησε τη μακροχρόνια επίδραση της χρήσης των μυοχαλαρωτικών σκευασμάτων, με τον χρόνο αξιολόγησης που εστίασε η αυστραλιανή ερευνητική ομάδα να περιορίζεται σε δύο χρονικά διαστήματα: αρχικά το διάστημα δύο εβδομάδων και έπειτα το διάστημα τριών έως 13 εβδομάδων. Στην πρώτη περίπτωση, τα μεγέθη ήταν χαμηλά όσον αφορά την ανακούφιση του πόνου, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, δεν διαπιστώθηκε κάποιο όφελος στη μείωση της έντασης του πόνου.

Ο πόνος στη μέση είναι συχνό φαινόμενο. Υπολογίζεται ότι το 80% των ενηλίκων θα βιώσει ένα επεισόδιο έντονου άλγους στη διάρκεια τη ζωής τους. Τα διαθέσιμα μέσα αντιμετώπισης περιλαμβάνουν κυρίως φάρμακα όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγµονώδη φάρµακα.

Για το λόγο αυτό, ο McAuley τονίζει ότι θα πρέπει να δοκιμαστούν εναλλακτικές μη φαρμακευτικές μέθοδοι ανακούφισης που θα εμβαθύνουν στην αντιμετώπιση των αιτίων του πόνου. Υπάρχουν άλλωστε ορισμένα δεδομένα γνωστά ήδη στην ιατρική κοινότητα σχετικά με το τι ωφελεί πραγματικά τους ασθενείς με πόνους στη μέση, όπως η αποφυγή της παρατεταμένης ακινησίας στο κρεβάτι, αλλά και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού.

πηγή

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ…

Άγιο Μανδήλιο 9115-Χ

21,00 

Ασημένιο μενταγιόν 925°, επιχρυσωμένο περιμετρικά με το Άγιο Μανδήλιο Διαστάσεις σταυρού: 1,6×1,9 εκ.

Μενταγιόν Άγιος Γεώργιος 9322-Χ

20,00 

Ασημένιο μενταγιόν 925° επιχρυσωμένο περιμετρικά με τον Άγιο Γεώργιο και την Υπεραγία Θεοτόκο

Διάμετρος: 1,7 εκ.

Άγιος Διονύσιος ο εκ Ζακύνθου

20,00 

Xρυσοτυπία με ανάγλυφα γράμματα σε ξύλο με τον Άγιο Διονύσιο ο εκ Ζακύνθου.
Διαστάσεις 18×24

Γνήσιο Βυζαντινό Θυμίαμα Αγίου Όρους σε συσκευασία 500 gr

25,00 

Παρασκευάζεται χειροποίητα από κελιώτες μοναχούς των Καρυών του Αγίου Όρους,
Έχει πολύ δυνατό και βαθύ άρωμα με επιπρόσθετη ποσότητα αιθέριου ελαίου, ώστε να ευωδιάζει για περισσότερη ώρα από ό,τι τα άλλα θυμιάματα που κυκλοφορούν. Κατά την καύση στο καρβουνάκι μένει στερεό και δεν υγροποιείται. Αυτό οφείλεται στον ειδικό τρόπο με τον οποίο οι πατέρες το παρασκευάζουν και στο άριστο λιβάνι που χρησιμοποιούν. Στα σχόλια, στο καλάθι, γράψτε το άρωμα που θα επιλέξετε από την συλλογή που θα δείτε παρακάτω.
Κωνσταντινούπολη, Πριγκιποννήσια, Γαλάζια Ακακία, Λεβάντα, Κεράσι, Μύρο, Αγία Νύχτα, Καππαδοκία, Μανόλια της Ανατολής, Φουζέρ, Μελισσοκέρι, Βηθλεέμ, Εαρινό, Κεχριμπάρι, Αθωνικά Άνθη, Δροσοσταλιά, Νυχτολούλουδο, Ζαχαροκάλαμο, Υάκινθος, Βιολέτα, Νεράτζι, Γαζία, Γαρύφαλλο, Ρωμαίικο, Πορτοκάλι, Ιεροσολυμίτικο, Σιναΐτικο Μύρο, Ανοιξιάτικα Αγριολούλουδα, Σμύρνα, Βανίλια, Κεδρόδασος, Θαλασσινή, Αραβικό Γιασεμί, Βότρυς

Ασημένιος σταυρός 9267-X

34,00 

Ασημένιος σταυρός 925° επιχρυσωμένος περιμετρικά, με τον Εσταυρωμένο στην μπροστινή πλευρά και την Υπεραγία Θεοτόκο στην πίσω πλευρά Διαστάσεις σταυρού:

Αγία Άννα

25,00 

Ξυλόγλυπτη εικόνα (σκαλιστή), Βυζαντινής – Ορθόδοξης νοοτροπίας, με την Αγία Άννα

Διαστάσεις 14×33 εκ.

Σταυρός με Αρχάγγελο Μιχαήλ -Α

30,00 

Ασημένιος σταυρός 925°, με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ στην μπροστινή πλευρά και τον Εσταυρωμένο Ιησού Χριστό στην πίσω πλευρά.

Διαστάσεις σταυρού: 2,2×3 εκ.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΔΙΧΡΩΜΟ ΣΚΑΛΙΣΤΟ ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΑΣΗΜΙ 925 ΜΕ ΕΠΙΧΡΥΣΩΣΗ Κ22

325,00 

ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ (6907367788) ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ALPHA BANK: GR1601403000300002002039991

Πίσω στη λίστα