Πώς οι Κινέζοι μαθητές εφηύραν έναν «αόρατο μανδύα» που αποφεύγει τις κάμερες ασφαλείας

Κινέζοι μεταπτυχιακοί φοιτητές φέρεται να έχουν εφεύρει έναν «αόρατο μανδύα» που μπορεί να κρύψει το ανθρώπινο σώμα, μέρα ή νύχτα, από κάμερες ασφαλείας που παρακολουθούνται από τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Η εφεύρεσή τους, που ονομάζεται «InvisDefense», μπορεί να φανεί μέσα από τα ανθρώπινα μάτια, αλλά καλύπτεται με ένα μοτίβο που μπορεί να τυφλώνει τις κάμερες κατά τη διάρκεια της ημέρας και έχει στοιχεία που παράγουν θερμότητα για να ξεγελούν τις υπέρυθρες κάμερες τη νύχτα, αναφέρει η South China Morning Post.

Ο καθηγητής Wang Zheng της σχολής επιστήμης υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Wuhan επέβλεψε το έργο.

«Σήμερα, πολλές συσκευές παρακολούθησης μπορούν να ανιχνεύσουν ανθρώπινα σώματα. Οι κάμερες στο δρόμο έχουν λειτουργίες ανίχνευσης πεζών και τα έξυπνα αυτοκίνητα μπορούν να αναγνωρίσουν πεζούς, δρόμους και εμπόδια. Το InvisDefense επιτρέπει στην κάμερα να σας απαθανατίσει, αλλά δεν μπορεί να πει αν είστε άνθρωπος», λέει ο καθηγητής.

Το InvisDefense έχει ένα ειδικά σχεδιασμένο μοτίβο καμουφλάζ στην επιφάνειά του που μπορεί να επηρεάσει τον αλγόριθμο αναγνώρισης της μηχανικής όρασης, τυφλώνοντας έτσι την κάμερα που δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον χρήστη ως άνθρωπο. Μια κάμερα παρακολούθησης ανιχνεύει βασικά ανθρώπινα σώματα μέσω της κίνησης και της αναγνώρισης περιγράμματος (εντοπισμός των ορίων ενός αντικειμένου).

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο μανδύας InvisDefense δημιουργεί ένα ασυνήθιστο μοτίβο θερμοκρασίας που προκαλεί σύγχυση στην κάμερα, η οποία γενικά παρακολουθεί τα ανθρώπινα σώματα μέσω της υπέρυθρης θερμικής απεικόνισης.

«Παραδοσιακά, οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν φωτεινές εικόνες για να παρέμβουν στη μηχανική όραση και πέτυχε. Αλλά ξεχωρίζει στα ανθρώπινα μάτια, καθιστώντας τον χρήστη ακόμα πιο ευδιάκριτο», ανέφερε η δημοσίευση, σύμφωνα με τα λόγια του Wei Hui, διδακτορικού φοιτητή στην ομάδα, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον βασικό αλγόριθμο.

Ο Wei είπε ότι η ομάδα χρησιμοποίησε αλγόριθμους για να σχεδιάσει τα λιγότερο εμφανή μοτίβα που μπορούν να απενεργοποιήσουν την όραση του υπολογιστή. Το InvisDefense κοστίζει λιγότερο από 500 γιουάν (70 δολάρια ΗΠΑ).

«Το InvisDefense μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε μάχη κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή σε αντιπαράθεση ανθρώπου-μηχανής στο πεδίο της μάχης», λέει ο Γουέι.

Οι μαθητές κέρδισαν το πρώτο βραβείο για την εφεύρεσή τους σε έναν διαγωνισμό δημιουργικής εργασίας στις 27 Νοεμβρίου. Η εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε από την Huawei Technologies Co στο πλαίσιο των Μεταπτυχιακών Διαγωνισμών Καινοτομίας και Πρακτικής της Κίνας.

πηγή