Πώς θα πολεμήσουμε το άγχος;

Μην έχετε άγχος και μην αρχίσετε να λέτε <<τι θα φάμε;>> ή <<τι θα πιούμε;>> ή <<τι θα φορέσουμε;>> επειδή για όλα αυτά αγωνιούν οι άπιστοι μόνο (Ματθ. 6,31-32).
Να ζητάτε πρώτα απ’ όλα τη βασιλεία του Θεού και την επικράτηση του θελήματος Του, και όλ’ αυτά θα σας δοθούν από το Θεό σαν χάρισμα χωρίς να τα ζητάτε(Μαθ. 6,33).
Τούτο σας λέω, αδελφοί, ότι ο καιρός της επίγειας ζωής είναι λιγοστός, έτσι ώστε και όσοι έχουν γυναίκες και ζουν σαν να μην έχουν, να μην είναι δηλαδή προσκολλημένοι σ’ αυτές. Και εκείνοι που κλαίνε και θλίβονται για πράγματα του παρόντος κόσμου, να ζουν σαν να μην έχει συμβεί κάτι θλιβερό. Και όσοι δοκιμάζουν χαρές να ζουν σαν να μην έχουν λόγο να χαίρονται. Και όσοι αγοράζουν υλικά πράγματα, ν’ αντιμετωπίζουν τα αγορασμένα σαν να μην πρόκειται να τ’ απολαύσουν. Και όσοι ασχολούνται με τ’ αγαθά του κόσμου τούτου, ν’ αποφεύγουν κάθε υπέρμετρη απόλαυση τους και μόνο στα αναγκαία να αρκούνται. Γιατί η σημερινή μορφή αυτού εδώ του κόσμου δεν θα κρατήσει πολύ, αλλά περνά και φεύγει συνεχώς (Α’ Κορ. 7,29-31).
Εμείς οι χριστιανοί δεν στοχεύουμε σ’ αυτά που βλέπονται, αλλά σ’ αυτά που δεν βλέπονται με τα σωματικά μάτια.
Γιατί όσα βλέπονται είναι προσωρινά ενώ όσα δεν βλέπονται είναι αιώνια (Β’ Κορ. 4,18).
Εμείς είμαστε πολίτες τ’ ουρανού, απ’ όπου περιμένουμε να έρθει και να μας λυτρώσει ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός (Φιλίπ. 3,20).
Εμείς οι χριστιανοί δεν έχουμε σ’ αυτό τον κόσμο τη μόνιμη πατρίδα μας, αλλά λαχταρούμε την μελλοντική ουράνια πατρίδα ( Εβρ. 13,14).

Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης