Επίκαιρα

Πόσο εφικτό είναι να χτιστεί μία ιπτάμενη στρατιωτική βάση;

Η ιδέας μιας ιπτάμενης στρατιωτικής βάσης μπορεί να ακούγεται σαν μια τρελή και φουτουριστική πλοκή επιστημονικής φαντασίας αλλά είναι στην πραγματικότητα αρκετά πιθανή. Όταν αναφερόμαστε σε μία ιπτάμενη στρατιωτική βάση, δεν μιλάμε φυσικά για κάτι μου μοιάζει με το ιπτάμενο αεροπλανοφόρο των Εκδικητών, αλλά σε κάτι πιο ρεαλιστικό και μικρό.

Ποια θα ήταν η χρήση μιας τέτοιας ιπτάμενης βάσης/αεροπλανοφόρου το 2021; Θα επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της μάχης ή θα ήταν απλά μια σπατάλη χρημάτων; Για να δούμε πόσο εφαρμόσιμη είναι μια τέτοια ιδέα και ποιες θα ήταν οι συνέπειές της.

Πως Θα Έμοιαζε Μια Ιπτάμενη Στρατιωτική Βάση

Υποθετικά, με το επίπεδο τεχνολογίας το οποίο κατέχουμε σήμερα θα μπορούσαμε άνετα να χτίσουμε μια ιπτάμενη βάση. Αλλά φυσικά, η βάση δεν θα είχε κανένα νόημα αν δεν μπορούσε να είναι κινητή και να μεταφέρεται μόνη της, σωστά; Η ιδέα μιας κινητής ιπτάμενης βάση είναι αρκετά φιλόδοξη και τρελή αν σκεφτείτε τα τεράστια ποσά ενέργειας που θα χρειαζόταν για μείνει στον αέρα.

Τελικά ποια είναι τα προτερήματα μιας ιπτάμενης βάσης τα οποία δεν έχει μια τυπική στρατιωτική βάση εδάφους; Εδώ είναι που βγάζει νόημα η ιδέα ενός ιπτάμενου αεροπλανοφόρου. Αυτός είναι και ο μόνος τύπος ιπτάμενης βάσης που θα μπορούσε να γίνει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα στο μέλλον. Βέβαια, θα πρέπει να ξεπεράσει πολλά προβλήματα, αλλά τουλάχιστον ξέρουμε τον σκοπό του.

Η DAPRA σκέφτηκε μία ακόμα πιο ρεαλιστική ιδέα. Ο αμερικάνικος οργανισμός θέλει να χτίσει ένα ιπτάμενο αεροπλανοφόρο ειδικά σχεδιασμένο για την χρήση drone. Εάν σκεφτείτε την κρίσιμη σημασία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σήμερα αυτή η πρόταση είναι πολύ πιο πρακτική.

Τα drone δεν είναι τόσο βαριά όσο τα επανδρωμένα αεροσκάφη, κοστίζουν λιγότερο και χρειάζονται πολύ λιγότερο χώρο για να απογειωθούν και να λειτουργούν. Αν το πρόγραμμα γίνει πραγματικότητα θα κάνει την χρήση των drone πολύ πιο αποδοτική αφού θα τα βοηθούσε να ξεπεράσουν ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματά τους: την εμβέλεια πτήσης τους.

Θα Γίνει Πραγματικότητα Ένα Ιπτάμενο Αεροπλανοφόρο

Εντάξει, ακόμα και με τον ‘συμβιβασμό’ ενός ιπτάμενου αεροπλανοφόρου για drone, το όλο εγχείρημα αντιμετωπίζει ακόμα πολλά θέματα. Αρχικά, τα drone μπορούν να απογειωθούν και να προσγειωθούν ήδη σε κανονικά αεροπλανοφόρα. Αν σκεφτείτε ότι το αμερικανικό ναυτικό έχει αεροπλανοφόρα σε θάλασσες όλου του κόσμου, μπορεί να χρησιμοποιήσει drone επίσης σε κάθε μέρος του πλανήτη. Οπότε, ένα ιπτάμενο αεροπλανοφόρο drone θα ήταν χρήσιμο μόνο πάνω από τη στεριά.

Η χρηματοδότηση είναι σίγουρα μία άλλη ανησυχία για το πρόγραμμα. Ακόμα και αν ένα τέτοιο πρόγραμμα φθάσει σε σημείο ανάπτυξης, θα ήταν εξωφρενικά ακριβό για να χτιστεί αλλά και να λειτουργεί. Και στο πεδίο της μάχης, ξέρουμε ήδη ότι είναι πιο εύκολο να καταρρίψεις ένα ιπτάμενο παρά ένα θαλάσσιο αεροπλανοφόρο. Οπότε, αξίζει το ρίσκο;

Φυσικά. Ένα ιπτάμενο αεροπλανοφόρο για drone θα μπορούσε κάλλιστα να παρέχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με ένα τυπικό αεροπλανοφόρο. Για αυτό και πιστεύουμε ότι η ιδέα θα γίνει πράξη μία μέρα.   πηγή