• PD.978-619-5197-61-2
  Όταν ο ουρανός συνάντησε τη γη
  Η ζωή και το έργο της Γερόντισσας Γαβριηλίας, κατά κόσμον Αυρηλίας Παπαγιάννη Συγγραφέας: Σοφία Κιόρογλου...
 • CO.7881556
  Σημαία Ποντίων
  Από ειδικό πολυεστερικό σημαιόπανο με διπλές ραφές Σημαία των Ελλήνων Ποντίων. Φέρει τον αετό των Μεγαλοκομνηνών...
 • PD.978-618-5573-07-2
  Ευλογημένο καταφύγιο
  Συγγραφέας: Φώτης Κόντογλου Αριθμός σελίδων 376 Διαστάσεις 21x14 "Οι άνθρωποι βρίσκονται σε ακατάπαυστη...
 • PD.978-618-5197-85-8
  Λέγε μου την ευχή
  Συγγραφέας: Μαρία Κοντούλη, PSY. D. Κλινικός ψυχολόγος Διαστάσεις: 20x28 Σελίδες: 16 Το βιβλίο "Λέγε...
 • Σημαία-Βυζαντινή-με-κρόσσι
  Σημαία Βυζαντινή με κρόσσι - 90x135 εκ.
  Βυζαντινή σημαία από ειδικό πολυεστερικό σημαιόπανο με διπλές ραφές και κρόσσι.
«Project Greek Island»: Το μυστικό «ελληνικό» καταφύγιο 1.000 θέσεων σε θέρετρο των ΗΠΑ – Κρυμμένο πίσω από μία πόρτα 25 τόνων

«Project Greek Island»: Το μυστικό «ελληνικό» καταφύγιο 1.000 θέσεων σε θέρετρο των ΗΠΑ – Κρυμμένο πίσω από μία πόρτα 25 τόνων

«Project Greek Island»: Το μυστικό «ελληνικό» καταφύγιο 1.000 θέσεων σε θέρετρο των ΗΠΑ – Κρυμμένο πίσω από μία πόρτα 25 τόνων

Κοντά στο White Sulphur Springs στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ, στο «Greenbrier», υπάρχει ένα μυστικό υπόγειο καταφύγιο που μπορεί να χωρέσει έως και 1.000 άτομα.

Το «Greenbrier» πρόκειται για ένα πολυτελές τουριστικό αξιοθέατο που καλωσορίζει επισκέπτες από όλο τον κόσμο, χάρη στο εξαιρετικό παρελθόν και την καθηλωτική ιστορία του.

Το μυστικό καταφύγιο

Με 1.000 κρεβάτια για ύπνο, καφετέρια για δείπνο, ένα νοσοκομείο και όλα πίσω από μια πόρτα 25 τόνων, το καταφύγιο κάτω από το «Greenbrier» έχει όλα όσα μπορεί να χρειαστεί κάποιος αν τα πράγματα δεν πάνε καλά κατά την διάρκεια των διακοπών του και ξεσπάσει π.χ. πόλεμος.

Όμως αυτό το καταφύγιο δεν φτιάχτηκε για τους επισκέπτες και τους τουρίστες, αλλά για τους νομοθέτες των ΗΠΑ και έναν προσωπικό βοηθό για τον καθένα από αυτούς.

Η ύπαρξή του ήρθε στο φως μόλις πριν από 32 χρόνια, όταν ο δημοσιογράφος της Washington Post, Ted Gup, έγραψε ένα άρθρο σχετικά με αυτό και έτσι οι ντόπιοι σοκαρίστηκαν όταν ανακάλυψαν ότι υπήρχε καταφύγιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, μόλις λίγα μέτρα από τα σπίτια τους.

Κατασκευασμένο κρυφά από το 1959 έως το 1962, το καταφύγιο κάτω από το «Greenbrier» χτίστηκε για να στεγάσει όλα τα μέλη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η κωδική ονομασία «Project Greek Island»
Η κυβέρνηση ήρθε σε επαφή με το πολυτελές ξενοδοχείο για βοήθεια στη δημιουργία του καταφυγίου, το οποίο είχε την κωδική ονομασία «Project Greek Island», καθώς φοβόταν ότι οι αξιωματούχοι μπορεί να χρειαστεί να καταφύγουν εκεί εάν ξεσπούσε πυρηνικός πόλεμος.

Οι οικοδομικές εργασίες συγκαλύφθηκαν έξυπνα από την ανέγερση μιας πτέρυγας στο θέρετρο, πράγμα που σημαίνει ότι κανείς δεν κατάλαβε ότι παράλληλα κατασκευαζόταν κι ένα καταφύγιο.

Αφού ολοκληρώθηκε το εφοδίασαν με φορτία προμηθειών, αν και κανένα από τα 535 μέλη του Κογκρέσου δεν χρειάστηκε ποτέ να το χρησιμοποιήσει.

Είχαν προβλέψει τα πάντα
Το καταφύγιο διαθέτει θαλάμους απολύμανσης, μονάδα εντατικής θεραπείας, αμφιθέατρα καθώς και αίθουσα ενημέρωσης και επικοινωνίας έτσι ώστε οι αξιωματούχοι να μπορούσαν, τουλάχιστον, να προσπαθήσουν να διαχειριστούν την κατάσταση στη χώρα από εκεί, εάν χρειαζόταν.

Μάλιστα ήταν πλήρως εξοπλισμένο με ηλεκτρονικά μέσα της εποχής, ώστε τα μέλη του Κογκρέσου να μπορούν να προσποιούνται ότι εκπέμπουν από την Ουάσιγκτον και ότι όλα ήταν υπό έλεγχο.

Πλέον, την τεράστια κρυψώνα μπορούν να την επισκεφθούν και οι απλοί άνθρωποι, ως αξιοθέατο.

Το «Greenbrier» επιτρέπει στους επισκέπτες να περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις, γνωστές ως «The Bunker», για να απολαύσουν ένα αξέχαστο «ταξίδι» στους διαδρόμους και τις αίθουσες ενός από τα πιο αυστηρά φυλασσόμενα μυστικά του Ψυχρού Πολέμου της Αμερικής.

πηγή