«Σκάει κανόνι» και στην First Republic Bank: Η τρίτη υπό κατάρρευση αμερικανική τράπεζα μετά τις SVB και Signature Bank

Προς κατάρρευση και ειδική διαχείριση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) οδεύει και η αμερικανική περιφερειακή τράπεζα First Republic Bank, λιγότερο από δύο μήνες αφότου η Silicon Valley Financial Group κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής αλλά και την κατάρρευση της Signature Bank.

Η είδηση, που μεταδίδεται από το κανάλι CNBC, αυξάνει τους φόβους για μία επανάληψη του 2008, όταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα στις ΗΠΑ κατέρρευσε, συμπαρασύροντας μαζί τους τράπεζες και ολόκληρες οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με το CNBC, πλέον δεν υπάρχουν ελπίδες να επιτευχθεί συμφωνία διάσωσης της τράπεζας, αν και υπάρχει πιθανότητα για μια λύση που δεν θα περιλαμβάνει την υπαγωγή σε ειδική εκκαθάριση.

Η πραγματική αιτία για την οποία oι τράπεζες στις ΗΠΑ καταρρέουν βρίσκεται στο αμερικανικό δολάριο.

Πολλές μεγάλες οικονομίες του πλανήτη έχουν ξεκινήσει μία έντονη αποδολαριοποίηση των συναλλαγών τους με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ζήτηση για αμερικανικά δολάρια όπως στο παρελθόν και το συνολικό του μερίδιο στα παγκόσμια αποθεματικά να έχει πέσει στο 47%.

Αυτό εμποδίζει τους Αμερικανούς να τυπώνουν αφειδώς δολάρια όπως έκανα στο παρελθόν γιατί πλέον το δολάριο καθίσταται πληθωριστικό χρήμα, αφού δεν καταφέρνουν να το εξάγουν στο εξωτερικό, οπότε τους εμποδίζει να προχωρήσουν και σε άμεσες διάσωσης των τραπεζών τους.

Με λίγα λόγια οι κυρώσεις που επέβαλαν στην Ρωσία προκάλεσαν και τον κλυδωνισμό στο τραπεζικό του σύστημα, διότι οδήγησαν πολλές χώρες να προχωρήσουν στον αποκλεισμό του δολαρίου από τις συναλλαγές τους, με το σκεπτικό ότι οι ΗΠΑ κάποια στιγμή θα επιχειρήσουν να επιβάλλουν την πολιτική τους και σε αυτές.

Mέχρι και πριν λίγα χρόνια οι Αμερικανοί μπορούσαν να τυπώσουν όσο χρήμα χρειαζόντουσαν για να καλύπτουν «τρύπες». Αυτή η δυνατότητα περιορίζεται πλέον.

Η First Republic απάντησε στο CNBC «ότι συμμετέχουμε σε συζητήσεις με πολλά μέρη για τις στρατηγικές μας επιλογές ενώ συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας».

Στον απόηχο των εξελίξεων, η μετοχή της First Republic Bank υποχωρεί άνω του 35% στη Νέα Υόρκη ενώ νωρίτερα η «βουτιά» έφθασε ακόμη και το 45%.

Για το σύνολο του 2022, η πτώση αγγίζει το 90%!
Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, το αμερικανικό Reuters μετέδιδε ότι αξιωματούχοι από τη FDIC, το υπουργείο Οικονομικών και τη Federal reserve, συντονίζουν συναντήσεις με άλλες τράπεζες για την επίτευξη ενός σχεδίου διάσωσης για τη First Republic.

Λίγο νωρίτερα μέσα στον μήνα, η τράπεζα ανακοίνωσε αποτελέσματα α’ τριμήνου 2023 που γνωστοποίησαν πτώση των καταθέσεων κατά 40%.

Summers για First Republic: Κίνδυνος για μετάσταση της κρίσης – να διασφαλιστούν οι καταθέτες

«Έκπληκτος» και «απογοητευμένος» με την καθυστέρηση των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών στην περίπτωση της First Republic Bank, εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Laurence Summers.

«Ελπίζω ότι μεταξύ των τραπεζών, της FDIC, των άλλων δημόσιων αρχών, θα βρεθεί ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή 10 ημέρες», δήλωσε στο Bloomberg ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, καλώντας τις ρυθμιστικές αρχές να διασφαλίσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες.

Παράλληλα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο μετάστασης της κρίσης σε άλλες τράπεζες.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Summers επανέλαβε την άποψή του ότι μια οικονομική επιβράδυνση θα είναι απαραίτητη για την εξουδετέρωση του πληθωρισμού. Είπε επίσης ότι υπήρχαν ίσως 70% πιθανότητες επιβράδυνσης μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Στο φως της δημοσιότητας ήλθαν τα ευρήματα της Federal Reserve για την πτώχευση της Silicon Valley Bank, που είχε ως αποτέλεσμα να κλυδωνιστεί σύσσωμος ο χρηματοπιστωτικός τομέας στις ΗΠΑ…

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση των αμερικανών policy makers, η οποία δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 28 Απριλίου 2022, η Silicon Valley Bank (SVB) απέτυχε λόγω κακοδιαχείρισης…

Τα στελέχη της τράπεζας απέτυχαν παταγωδώς να διαχειριστούν τον βασικό κίνδυνο επιτοκίου και ρευστότητας.

Επίσης, οι εποπτικές αρχές της Federal Reserve απέτυχαν να λάβουν επαρκή μέτρα…

Η εποπτεία της SVB δεν λειτούργησε και η μετάδοση από τη χρεοκοπία της εταιρείας είχε συστημικές συνέπειες που δεν προβλέπονται από το πλαίσιο προσαρμογής της Federal Reserve».

Τα τέσσερα βασικά σημεία

1. Το διοικητικό συμβούλιο και η διοίκηση της Silicon Valley Bank δεν κατάφεραν να διαχειριστούν τους κινδύνους.

2. Οι εποπτικές αρχές δεν εκτίμησαν πλήρως την έκταση των τρωτών σημείων καθώς η Silicon Valley Bank αυξήθηκε σε μέγεθος και πολυπλοκότητα.

3. Όταν οι εποπτικές αρχές εντόπισαν τρωτά σημεία, δεν έλαβαν επαρκή μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η Silicon Valley Bank διορθώνει αυτά τα προβλήματα.

4. Η προσέγγιση του Διοικητικού Συμβουλίου ως απάντηση στον νόμο για την οικονομική ανάπτυξη, τη ρυθμιστική ανακούφιση και την προστασία των καταναλωτών (EGRRCPA) και η αλλαγή στη στάση της εποπτικής πολιτικής εμπόδισαν την αποτελεσματική εποπτεία ελαστικοποιώντας το ρυθμιστικό πλαίσιο, αυξάνοντας την πολυπλοκότητα και προωθώντας μια λιγότερο δυναμική εποπτική προσέγγιση.

Συνέπειες

Πέρα από τα παραπάνω, η Federal Reserve εξετάζει και τις εξής κρίσιμες παραδοχές:

Πρώτον, ο συνδυασμός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μιας υψηλά δικτυωμένης και συγκεντρωμένης βάσης καταθετών και της τεχνολογίας έχουν αλλάξει ριζικά την ταχύτητα των τραπεζών.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδωσαν τη δυνατότητα στους καταθέτες να διαδώσουν άμεσα τις ανησυχίες τους ενώ η τεχνολογία επέτρεψε το bank run.

Δεύτερον, οι δυσχέρειες μιας τραπεζικής επιχείρησης εύλογα έχει συστημικές συνέπειες λόγω μετάδοσης, ακόμα κι αν ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός δεν είναι εξαιρετικά μεγάλος ή δεν είναι πολύ συνδεδεμένος με άλλους χρηματοοικονομικούς αντισυμβαλλομένους ή δεν εμπλέκεται σε κρίσιμες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Τρίτον, αυτή η εμπειρία έχει τονίσει γιατί έχει σημασία το ισχυρό τραπεζικό κεφάλαιο.
Ενώ η αιτία πτώχευσης της SVB ήταν η ροή ρευστότητας, το υποκείμενο ζήτημα ήταν η ανησυχία για τη φερεγγυότητά της.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κίνδυνοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα συνεχίζουν να εξελίσσονται.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα σε γενικές γραμμές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να μην επικεντρωθούμε αποκλειστικά σε συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου», καταλήγει η Fed στην έκθεσή της.

πηγή