Το γλυκό μπαχαρικό που δυναμώνει το μυαλό και διώχνει το άγχος

Το γλυκό μπαχαρικό που δυναμώνει το μυαλό και διώχνει το άγχος

Το γλυκό μπαχαρικό που δυναμώνει το μυαλό και διώχνει το άγχος

Ενισχύει το μεθυστικό άρωμα σε ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα ποτήρι κρασί. Δίνει γεύση σε ελαφριά γλυκά και χαρίζει στα φρούτα ακόμη περισσότερη νοστιμιά. Η κανέλα αποτελεί ίσως το πιο αγαπημένο γλυκό μπαχαρικό όλων και όχι άδικα. Η μυρωδιά της είναι συναρπαστική, γοητεύοντας ακόμη και τους πιο απαιτητικούς στη γαστρονομία. Και, παρ΄ ότι δε χρειάζεστε περισσότερους λόγους για να την αγαπήσετε και να την προσθέσετε στη διατροφή σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η κανέλα είναι πολλά περισσότερα από απλώς ένα εύγευστο μυρωδικό.

Αυτό υποδηλώνει μια ανασκόπηση που πραγματοποίησαν πρόσφατα μελετητές από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Birjand, που υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι η κανέλα έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ οι βιοδραστικές ενώσεις της θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα τη μνήμη και τη μάθηση. Τα συμπεράσματα της ανασκόπησης δημοσιεύθηκαν στο Nutritional Neuroscience.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τους Samaneh Nakhaee και Alireza Kooshki, εξέτασαν μελέτες σε πολλές διαδικτυακές βάσεις δεδομένων, όπως οι PubMed, Scopus, Google Scholar και Web of Science. «Συλλέχθηκαν 2.605 μελέτες από διαφορετικές βάσεις δεδομένων τον Σεπτέμβριο του 2021 και τέθηκαν υπό έρευνα για την επιλεξιμότητα. Σαράντα μελέτες πληρούσαν τα κριτήριά μας και συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν τη συστηματική ανασκόπηση».

Οι μελέτες της ανασκόπησης εμπεριέχουν 33 έρευνες σε ζωντανούς οργανισμούς, 5 σε ανάλυση κυττάρων και ιστών και 2 κλινικές μελέτες με ιατρικούς ασθενείς, ενώ οι ερευνητές αξιολόγησαν πλήθος παραγόντων, όπως η ένωση ή ο τύπος της κανέλας, οι δόσεις ή τα βιοδραστικά συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν, η διάρκεια και η μέθοδος κατανάλωσης, καθώς και άλλους.

πηγή