Το Ισραήλ έδωσε εντολή σε 1,1 εκατ. Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την βόρεια Γάζα και να μετακινηθούν στη νότια σε 24 ώρες

Ο Ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή μετακίνησης 1,1 εκατ. πληθυσμού από τη βόρεια Γάζα στη νότια εντός 24 ωρών όπως αναφέρει το Reuters.

Οι επικεφαλής των ομάδων του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα ενημερώθηκαν την Πέμπτη από τους αξιωματικούς-συνδέσμους τους στον ισραηλινό Στρατό ότι όλος ο πληθυσμός στη βόρεια Γάζα θα πρέπει να εκκενωθεί προς τη νότια Γάζα εντός 24 ωρών, σύμφωνα με τον Stephane Dujarric, εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.
Το Ισραήλ έδωσε το μήνυμα στην ομάδα του ΟΗΕ στη Γάζα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα την Πέμπτη, ανέφερε ο ΟΗΕ.

“Πρόκειται για περίπου 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους. Η ίδια εντολή ίσχυσε για όλο το προσωπικό του ΟΗΕ και για όσους βρίσκουν καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ – συμπεριλαμβανομένων σχολείων, κέντρων υγείας και κλινικών”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

“Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί μια τέτοια μετακίνηση χωρίς καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες”.

Η ανακοίνωση του ΟΗΕ πρόσθεσε: “Τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν έντονη έκκληση να ανακληθεί οποιαδήποτε τέτοια διαταγή, εάν επιβεβαιωθεί, αποφεύγοντας αυτό που θα μπορούσε να μετατρέψει την ήδη τραγική κατάσταση σε καταστροφική”.

Ο ισραηλινός Στρατός δεν μπορεί να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις μέσα σε μία τεράστια πόλη 2 εκατομμυρίων κατοίκων που μπορεί να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 200.000 μαχητές.

Τουλάχιστον όχι χωρίς να υποστεί δυσανάλογα βαριές απώλειες (το Ισραήλ λόγω του μεγέθους του παραδοσιακά ακολουθεί μία τακτική ελάχιστων στρατιωτικών απωλειών καθώς κάθε Ισραηλινός στρατιώτης είναι αναντικατάστατος).

Ζητώντας την εκκένωση της μισής πόλης, ουσιαστικά ζητάει την παράδοση της Χαμάς.

Μία τέτοια μετακίνηση πληθυσμού, τόσο μεγάλου μεγέθους και σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι αδύνατον να συμβεί αλλά ακόμα κι αν μπορούσε να γίνει η Χαμάς απλώς δεν θα το επέτρεπε.

Ο πληθυσμός της πόλης είναι απαραίτητος για την Χαμάς όχι μόνο γιατί στρατολογεί μέσα από αυτόν αλλά και γιατί μπορεί να κρυφτεί μέσα σε αυτόν.

πηγή