Επίκαιρα

Το «πιο εμβολιασμένο» μέρος στη γη ακυρώνει τα Χριστούγεννα!

Περισσότερο από το 139% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο – Πως γίνεται αυτό;

Εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων Covid-19, το Γιβραλτάρ ακύρωσε τις επίσημες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και «αποθάρρυνε έντονα» τους ανθρώπους να κάνουν ιδιωτικές συγκεντρώσεις για τέσσερις εβδομάδες. Ολόκληρος ο επιλέξιμος πληθυσμός του Γιβραλτάρ έχει εμβολιαστεί.

Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι «τα επίσημα χριστουγεννιάτικα πάρτι, επίσημες δεξιώσεις και παρόμοιες συγκεντρώσεις» έχουν ακυρωθεί και συνέστησε στο κοινό να αποφεύγει κοινωνικές εκδηλώσεις και πάρτι για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Συνιστώνται οι εξωτερικοί χώροι έναντι των εσωτερικών χώρων, το άγγιγμα και η αγκαλιά αποθαρρύνονται και συνιστάται η χρήση μάσκας.

«Η δραστική αύξηση του αριθμού των ατόμων που βρέθηκαν θετικά στον Covid-19 τις τελευταίες ημέρες είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι πολύ διαδεδομένος στην κοινότητά μας και ότι είναι ευθύνη όλων μας να λάβουμε κάθε εύλογο μέτρο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας», δήλωσε η υπουργός Υγείας Samantha Sacramento.

Το Γιβραλτάρ, μια μικρή Βρετανική Υπερπόντια Επικράτεια, με πληθυσμό  34.003 κατοίκων, που μοιράζεται χερσαία σύνορα με την Ισπανία, έχει δει κατά μέσο όρο 56 κρούσματα Covid-19 την ημέρα τις τελευταίες επτά ημέρες, από λιγότερα από 10 την ημέρα τον Σεπτέμβριο.

Η αύξηση των κρουσμάτων, που περιγράφεται από την κυβέρνηση ως «εκθετική», έρχεται παρά το γεγονός ότι το Γιβραλτάρ έχει το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στον κόσμο.

Περισσότερο από το 139% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο – Πως γίνεται αυτό;

Περισσότερο από το 139% του πληθυσμού του Γιβραλτάρ είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά του Covid-19, με το ποσοστό αυτό να ξεπερνά το 100% λόγω των δόσεων που δίνονται επίσης και στους Ισπανούς που περνούν τα σύνορα για να εργαστούν ή επισκέπτονται την περιοχή καθημερινά. Ολόκληρος ο ενήλικος πληθυσμός του Γιβραλτάρ έχει εμβολιαστεί πλήρως από τον Μάρτιο, και εξακολουθούν να απαιτούνται μάσκες στα καταστήματα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επί του παρόντος, το Γιβραλτάρ χορηγεί αναμνηστικές δόσεις σε άτομα άνω των 40 ετών, εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και άλλες «ευάλωτες ομάδες» και χορηγεί εμβόλια σε παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε και 12 ετών.

Παρομοίως, καλά εμβολιασμένες χώρες έχουν επίσης αναφέρει αύξηση των μολύνσεων από τον Covid-19 πρόσφατα. Στη Σιγκαπούρη, όπου το 94% του επιλέξιμου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, τα κρούσματα και οι θάνατοι εκτινάχθηκαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ στα τέλη Οκτωβρίου και έκτοτε έχουν υποχωρήσει ελαφρώς. Στην Ιρλανδία, όπου περίπου το 92% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, τα κρούσματα Covid-19 και οι θάνατοι από τον ιό έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τον Αύγουστο.

πηγή