Επίκαιρα

Βάλτωσε η απογραφή! Νέο κάζο για το καθεστώς

Βάλτωσε η απογραφή του πληθυσμού της χώρας, γεγονός που οδήγησε την ΕΛΣΤΑΤ να δώσει παράταση και υπάρχει ο κίνδυνος από τη διαδικασία αυτή να βγουν «σημεία και τέρατα», αντί της πλήρους καταγραφής του πληθυσμού και των κοινωνικών συνθηκών.

Από: sofokleousin.gr
www.freepen.gr

Η απογραφή του πληθυσμού, που γίνεται κάθε δέκα χρόνια, είναι μια σημαντική διαδικασία, καθώς, εκτός από την καταμέτρηση του πληθυσμού και των κατοικιών αποτυπώνει και τις κοινωνικές συνθήκες και συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών και τα αποτελέσματά της χρησιμοποιούνται για τη χάραξη κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής.

Ωστόσο, η διαδικασία που επέλεξε φέτος η ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και η πανδημία και οι «παρενέργειές» της  οδηγεί στην απογραφή σε αδιέξοδο.

Για πρώτη φορά φέτος δόθηκε η δυνατότητα της αυτοαπογραφής. Δηλαδή ένας Απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.

Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού. Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά, θα απογραφούν από τον Απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.

Όμως, σε πολλά νοικοκυριά δεν έφτασαν οι φάκελοι ή οι απογραφείς βρήκαν κλειστές πόρτες, ενώ αρκετοί απογραφείς παραιτήθηκαν. Στις προηγούμενες απογραφές, γινόταν χρήση των προσωπικών συνεντεύξεων των απογραφέων με τους εκπροσώπους των νοικοκυριών και σαφώς είχε καλύτερα και πιο αξιόπιστα αποτελέσματα.

Φέτος με τη νέα διαδικασία παρατηρείται μια αδιαφορία σε ένα ποσοστό των πολιτών, ενώ προέκυψαν και οι «αρνητές απογραφής». Όσο και αν φαίνεται αστείο και ευτράπελο η διάδοση των «ιδεών» μέσω των κοινωνικών δικτύων προκαλεί πονοκέφαλο για την ΕΛΣΤΑΤ, καθώς ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν θα απογραφεί.

Το συγκεκριμένο κομμάτι του πληθυσμού, επέλεξε την άρνηση απογραφής ως αντίδραση στις πιέσεις που ασκούνται για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Ωστόσο αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στο καθεστώς και στη διαδικασία απογραφής.

Λειψός ο πληθυσμός

Ήδη τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΛΣΤΑΤ έδειχναν ότι απογράφηκε μόνο ένα μικρό τμήμα του πληθυσμού μέχρι και χθες 25 Νοεμβρίου και επειδή δεν θα βελτιώνονταν η κατάσταση έως και σήμερα 26 Νοεμβρίου που έληγε η κανονική προθεσμία, αποφάσισε να δώσει παράταση έως τις 14 Δεκεμβρίου.

Εάν η «προσέλευση» δεν βελτιωθεί θα ακολουθήσει και νέα παράταση ή θα ενεργοποιηθούν οι απογραφείς για την κατ΄ οίκον επίσκεψη.

Ωστόσο, προβλήματα διαπιστώνουν οι απογραφείς και στις επισκέψεις στα σπίτια. Πολλοί δεν ανοίγουν τις πόρτες, τους λένε «δεν ενδιαφερόμαστε», «δεν θέλω να απογραφώ» τους θεωρούν ότι είναι πλασιέ άλλων προϊόντων ή φοβούνται ότι είναι κακοποιοί και παριστάνουν τους απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ.

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ…

Ιησούς Χριστός

80,00 

Μεταξοτυπία με τον Ιησού Χριστό σε ξύλινη κορνίζα με τζάμι, φτιαγμένη στην Σκήτη Αγίας Άννης στο Άγιον Όρος.

Διαστάσεις: 23×28 εκ.

Μενταγιόν Αγίου Δημητρίου 9355-Χ

50,00 

Ασημένιο κουφωτό μενταγιόν 925°, επιχρυσωμένο περιμετρικά, με τον Άγιο Δημήτριο στην μπροστινή πλευρά και την Υπεραγία Θεοτόκο στην πίσω πλευρά

Διάμετρος: 2 εκ.

Σταυρός με τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο

33,50 

Ασημένιος σταυρός 925°, επιχρυσωμένος περιμετρικά, με τον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο και τον Εσταυρωμένο

Διαστάσεις σταυρού: 2,2×3 εκ.

Ασημένιος σταυρός BAM2-A

20,00 

Ασημένιος σταυρός 925° – επίχρυσος, με τον Εσταυρωμένο Διαστάσεις σταυρού: 2,5×3,4 εκ.

Μείγμα για Falafel. Τρεις συσκευασίες των 250 gr

15,00 

Έτοιμο μείγμα για Falafel (Ρεβυθοκεφτέδες).
Ένα υπέροχο νηστίσιμο προϊόν στο οποίο απλά προσθέτουμε νερό, αλάτι και μπαχαρικά της αρεσκείας μας και το ψήνουμε στον φούρνο ή στο τηγάνι.
Κάθε συσκευασία περιέχει 250 gr. μείγμα για φαλάφελ με το οποίο μπορείτε να φτιάξετε γύρω στα 25 φαλάφελ.
Η προσφορά συμπεριλαμβάνει τρεις συσκευασίες των 250 gr.

Ασημένιο μενταγιόν 9330-A

25,00 

Ασημένιο μενταγιόν 925° με τον Ιησού Χριστό στην μπροστινή πλευρά και την Υπεραγία Θεοτόκο στην πίσω πλευρά Διάμετρος: 2 εκ.

Άγιος Φανούριος

25,00 

Ξυλόγλυπτη εικόνα (σκαλιστή), Βυζαντινής – Ορθόδοξης νοοτροπίας, με τον Άγιο Φανούριο
Διαστάσεις 14×33 εκ.