Ξεσηκώνονται οι αγρότες και στα Βαλκάνια – Εξαπλώνεται το χάος από την Γερμανία – ΒΙΝΤΕΟ

Η Ευρώπη «γονατίζει»! Ποιός θα δώσει την «λύση»;

Εκατοντάδες Ρουμάνοι αγρότες και οδηγοί φορτηγών διαδήλωσαν σήμερα κοντά στις μεθοριακές διαβάσεις με την Ουκρανία και σε μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα, εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, με αντικείμενο το υψηλό κόστος της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους, καθώς όλα δείχνουν πως αυτό που ξεκίνησε στην Γερμανία, εξαπλώνεται!

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται κυρίως για την υψηλή τιμή του ντίζελ, τα ακριβά ασφάλιστρα, τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος και τις πιέσεις που δέχεται η εγχώρια αγορά από τα εισαγόμενα, ουκρανικά αγροτικά προϊόντα.

Τρακτέρ και φορτηγά άρχισαν να συγκεντρώνονται πριν από έξι ημέρες στις εθνικές οδούς, κυρίως κοντά σε μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας, επιβραδύνοντας ή εμποδίζοντας την κυκλοφορία. Στα αιτήματα των διαδηλωτών περιλαμβάνονται ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή των δανείων τους, η γρηγορότερη καταβολή των επιδοτήσεων και η δημιουργία ξεχωριστών λωρίδων στις μεθοριακές διαβάσεις και στο λιμάνι της Κωνστάντζας, στη Μαύρη Θάλασσα, για τα φορτηγά από χώρες μέλη της ΕΕ και από τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Σήμερα, νταλίκες και τρακτέρ πήραν θέση στους δρόμους που οδηγούν στους σταθμούς ελέγχου του Σιρέτ και του Βίκοβου ντε Σους, στα σύνορα με την Ουκρανία, επιβραδύνοντας τη διέλευση. Η ρουμανική συνοριακή αστυνομία διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι τελωνειακές διατυπώσεις συνεχίζονται κανονικά. Η λιμενική αρχή της Κωνστάντζας ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι οι διαδηλώσεις δεν διατάραξαν τη λειτουργία του λιμανιού. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε στα περίχωρα του Βουκουρεστίου.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο και η Κωνστάντζα έχει γίνει το σημαντικότερο εναλλακτικό λιμάνι εξαγωγής για το Κίεβο, μετά τη ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022. Τα σιτηρά φτάνουν στο λιμάνι οδικώς, ή με τρένα και πλοία μέσω του Δούναβη.

Το υπουργείο Γεωργίας της Ουγγαρίας ανέφερε σήμερα ότι η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούν από τις Βρυξέλλες να επιβάλει δασμούς στα ουκρανικά σιτηρά, επικαλούμενες τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Οι δασμοί αυτοί καταργήθηκαν για τα ουκρανικά προϊόντα αφού η Ρωσία μπλόκαρε τα ουκρανικά λιμάνια, καθιστώντας αδύνατη τη μεταφορά των σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ! ΦΤΩΧΑΙΝΕΙ Η ΧΩΡΑ

Σε περίοδο λιτότητας εισέρχεται η Γερμανία, ενώ κορυφώνονται οι διαδηλώσεις των αγροτών. «Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά», διεμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τον οποίο αποδοκίμασαν έντονα οι Γερμανοί αγρότες. Το κλίμα δυναμιτίζει και η προσπάθεια της ακροδεξιάς να εκμεταλλευτεί τις κινητοποιήσεις.

Αποκορύφωμα της μίας εβδομάδας αγροτικών κινητοποιήσεων στην Γερμανία ήταν το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων ετών στην Πύλη του Βραδεμβούργου, στο Βερολίνο, την Δευτέρα.

Μέρες τώρα οι αγρότες στη Γερμανία είναι στους δρόμους με τα τρακτέρ κατά των περικοπών που φέρνει ο φετινός προϋπολογισμός και κατά της πράσινης από-ανάπτυξης! Στενεύει ο κλοιός και η κρίση εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη!

πηγή