Η ‘Χαμένη Πόλη’ Βαθιά στον Ωκεανό δεν μοιάζει με οτιδήποτε έχουμε δει ποτέ στη Γη

Κοντά στην κορυφή ενός υποβρύχιου βουνού δυτικά της Mid-Atlantic Ridge, ένα οδοντωτό τοπίο από πύργους υψώνεται από το σκοτάδι.

Οι ανθρακικοί τοίχοι και οι στήλες τους με το μπλέ χρώμα υπό το φως ενός τηλεχειριζόμενου οχήματος που στάλθηκε για εξερεύνηση. Κυμαίνονται σε ύψος εώς 60 μέτρα. Αυτή είναι η Χαμένη Πόλη.

Ανακαλύφθηκε από επιστήμονες το 2000, πάνω από 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, το υδροθερμικό πεδίο Lost City είναι το μακροβιότερο περιβάλλον εξαερισμού που είναι γνωστό στον ωκεανό. Τίποτα άλλο παρόμοιο δεν έχει βρεθεί ποτέ αναφέρει το sciencealert.

Για τουλάχιστον 120.000 χρόνια και ίσως περισσότερο, ο ανωθητικός μανδύας σε αυτό το μέρος του κόσμου έχει αντιδράσει με το θαλασσινό νερό για να ωθήσει το υδρογόνο, το μεθάνιο και άλλα αέρια έξω στον ωκεανό.

Στις ρωγμές και τις σχισμές των αεραγωγών του πεδίου, οι υδρογονάνθρακες τροφοδοτούν νέες μικροβιακές κοινότητες ακόμη και χωρίς την παρουσία οξυγόνου.

Οι καμινάδες που εκτοξεύουν αέρια έως και 40 °C φιλοξενούν μια πληθώρα σαλιγκαριών και καρκινοειδών. Τα μεγαλύτερα ζώα όπως τα καβούρια, οι γαρίδες, οι αχινοί και τα χέλια είναι σπάνια, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν.

Παρά την ακραία φύση του περιβάλλοντος, φαίνεται να σφύζει από ζωή και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αξίζει την προσοχή και την προστασία μας.

Ενώ άλλα υδροθερμικά πεδία όπως αυτό πιθανότατα υπάρχουν και αλλού στους ωκεανούς του κόσμου, αυτό είναι το μόνο που έχουν βρει μέχρι στιγμής τηλεχειριζόμενα οχήματα.

Οι υδρογονάνθρακες που παράγονται από τους αεραγωγούς της Χαμένης Πόλης δεν σχηματίστηκαν από το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα ή το φως του ήλιου, αλλά από χημικές αντιδράσεις στον βαθύ βυθό της θάλασσας.
Διαβάστε επίσης: Οι επιστήμονες βρήκαν ότι ένα προιόν που έχουμε όλοι στο μπάνιο μας εξολοθρεύει εντελώς τα κουνούπια

Επειδή οι υδρογονάνθρακες είναι τα δομικά στοιχεία της ζωής, αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ζωή να προέρχεται από έναν βιότοπο ακριβώς όπως αυτός. Και όχι μόνο στον δικό μας πλανήτη.

«Αυτό είναι ένα παράδειγμα ενός τύπου οικοσυστήματος που θα μπορούσε να είναι ενεργό στον Εγκέλαδο ή στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή», είπε ο μικροβιολόγος William Brazelton στο Smithsonian το 2018, αναφερόμενος στα φεγγάρια του Κρόνου και του Δία. «Και ίσως ο Άρης στο παρελθόν».

Σε αντίθεση με τις υποβρύχιες ηφαιστειακές αεραγωγούς που ονομάζονται μαύροι καπνιστές, οι οποίοι έχουν επίσης ονομαστεί ως πιθανός πρώτος βιότοπος, το οικοσύστημα της Χαμένης Πόλης δεν εξαρτάται από τη θερμότητα του μάγματος.

Οι μαύροι καπνιστές παράγουν κυρίως ορυκτά πλούσια σε σίδηρο και θείο, ενώ οι καμινάδες της Χαμένης Πόλης παράγουν έως και 100 φορές περισσότερο υδρογόνο και μεθάνιο.

Οι αεραγωγοί από ασβεστίτη της Χαμένης Πόλης είναι επίσης πολύ, πολύ μεγαλύτερες από τους μαύρους καπνιστές, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι ενεργοί για περισσότερο.

Ο ψηλότερος από τους μονόλιθους ονομάζεται Ποσειδώνας, από τον Έλληνα θεό της θάλασσας και εκτείνεται σε πάνω από 60 μέτρα ύψος.

Ακριβώς βορειοανατολικά του πύργου, εν τω μεταξύ, βρίσκεται μια πλαγιά από βράχο με σύντομες εκρήξεις δραστηριότητας.

Το 2018, ανακοινώθηκε ότι η Πολωνία είχε κερδίσει τα δικαιώματα για την εξόρυξη της βαθιάς θάλασσας γύρω από τη Χαμένη Πόλη. Αν και δεν υπάρχουν πολύτιμοι πόροι στο ίδιο το θερμικό πεδίο, η καταστροφή του περιβάλλοντος χώρου της πόλης θα μπορούσε να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες.

Οι ειδικοί ζητούν να συμπεριληφθεί η Χαμένη Πόλη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, για να προστατεύσουν το φυσικό θαύμα πριν να είναι πολύ αργά. Για δεκάδες χιλιάδες χρόνια, η Χαμένη Πόλη στέκεται ως απόδειξη της διαρκούς δύναμης της ζωής.

πηγή