ΟΧΙ, δεν θα πεθάνουμε, είμαστε προορισμένοι για τον παράδεισο

σχόλιο Γ.Θ : Δεν υπάρχουν λόγια. Απλά επικό. Απλά τέλειο…

Κάθε χειμώνα, στα τέλη Δεκεμβρίου, ο κόσμος μπαίνει σε έναν πανικό που είναι δύσκολο να ταξινομηθεί.

Όλος ο κόσμος συρρέει στα μαγαζιά, τεράστιες ουρές δίνουν την τελευταία δεκάρα από τις τσέπες τους με μια ύποπτη φρενίτιδα, αγοραστές των πάντων, και των ψυχών θα έλεγα, είναι σε κάθε γωνιά του δρόμου, υπόσχονται ευτυχία ή τουλάχιστον μια σταγόνα από αυτήν.
Οι πιο εχθρικοί άνθρωποι χαμογελούν στα παιδιά, κόβονται αθώα έλατα με θυμό, μόνο για να γίνουν «δύο χρονών και κάτω να μάθω τον Χριστό», η κατανάλωση ρεύματος εκρήγνυται για ένα μήνα, τα λεγόμενα δώρα στην υπενθύμιση των θλιβερών καιρών, όλα οι άνθρωποι αγοράζουν λαμπάκια, γκλίτερ, πούλιες, συστήματα φωτισμού, γυαλιστερούς Άγιους Βασίληδες που σκαρφαλώνουν στο παράθυρο, κλέβουν από το δέντρο, σκαρφαλώνουν στην καμινάδα…

Οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο, ακούνε κάλαντα στον υπολογιστή, μαγειρεύουν ό,τι πιάσουν στα χέρια τους. μερικοί παθαίνουν ζημιές, έτσι ακούτε το ασθενοφόρο πιο συχνά. Είναι ένα πλήθος που είναι δύσκολο να περιγραφεί παντού, ειδικά εκεί που υπάρχει κάτι προς πώληση, που μερικές φορές νομίζεις ότι αυτοί οι άνθρωποι νιώθουν ότι θα πεθάνουν σε λίγες μέρες και μετά προσπαθούν να ζήσουν τα τελευταία απομεινάρια της ζωής με αυξημένη ένταση, τεράστια.

Κάποιοι σκληραγωγημένοι ηθικολόγοι, δαγκώνοντας διακριτικά, θα πουν σκληρά ότι είναι καθαρή ματαιοδοξία, ανικανότητα, νωθρότητα, τεχνητότητα, κατάρα της ύλης, υπερηφάνεια της σάρκας, παρακαλώ, ξύλινη γλώσσα έτσι.

Και όμως τι κρύβεται πίσω από αυτόν τον τεράστιο αγώνα, ποιο είναι το μυστικό πίσω από τα εκατομμύρια πολύχρωμα φώτα, πού είναι το νόημα των σωρών από κρέας ή ατελείωτες ουρές στο σούπερ μάρκετ, ο στόχος των κραυγών ποτισμένες με σαμπάνια στις δημόσιες πλατείες, το τρέμουλο παραλήρημα της ανθρωπότητας στον πυρήνα του χειμώνα.

Η απάντηση είναι απλή. Οι άνθρωποι αναζητούν την ευτυχία, την αιώνια ζωή, το αιώνιο φως, την αγάπη του ουράνιου Νυμφίου, την ένωση με τον Θεό, το βλέμμα της συντροφιάς των αγίων, τις χορωδίες των μυριάδων αγγέλων, την αιώνια Λειτουργία του Αμνού του Θεού. Εκθαμβωτικός. Ποιοι, οι τραμπούκοι στην Πλατεία Συντάγματος, οι μεθυσμένοι στο κλιμακοστάσιο του οικοπέδου, οι κροτίδες στα περιθώρια, οι θορυβώδεις σόουμεν με το παράθυρο ανοιχτό, οι φτηνοί μπουκαλοθραύστες της σαμπάνιας που έχουν γεύση σάπια ροδάκινα, τα πλάσματα κρυμμένα σε κλαμπ όπου ντεσιμπέλ, καπνός και σκοτάδι είναι οι προφητείες τής μελλοντικής ηλικίας μεθυσμένοι μασκοφόροι που χτυπούν τύμπανα άγρια ​​στην απόγνωση των μητέρων με μικρά παιδιά; Ναι το κάνουν. Αλλά δεν ξέρουν πού να ψάξουν.

Αναζητήστε – όπως λένε οι Άγιοι Πατέρες, πεπερασμένα πράγματα με άπειρη λαχτάρα, αναζητήστε την αιωνιότητα στη σάρκα, το φως στα σκουπίδια.
Είναι σαν όταν πεινάς να πηγαίνεις στο σκουπιδοτενεκέ αντί για ψυγείο, φούρνο, τραπέζι κ.λπ. Τα Χριστούγεννα εξακολουθούν να είναι μια καλή ευκαιρία για να δούμε πώς οι άνθρωποι προσκολλώνται απελπισμένα στην ύλη για να σβήσουν την ακόρεστη δίψα τους για πνεύμα, πώς ψαχουλεύουν στα σκουπίδια μόνο για τον παράδεισο, πώς αναζητούν τον παράδεισο με τα μάτια καρφωμένα στο έδαφος.

Οι λαίμαργοι είναι απλώς φτωχά θύματα της μήτρας, αλλά η πείνα τους μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο με την τροφή από τον Θεό, στη Θεία Κοινωνία. Πόρνοι είναι οι άνθρωποι που χάνονται ανάμεσα στα σώματα, στην αναζήτηση της αληθινής αγάπης, στη γαμήλια αίθουσα του Δασκάλου. Οι αδειαστές μπουκαλιών χωρίς αριθμό διψούν εν αγνοία τους για το αληθινό νερό που έρχεται από τον ουρανό και μετατρέπει τον άνθρωπο σε πηγή νερού που αναβλύζει στην αιώνια ζωή.

Οι ακροατές τραγουδιών κενών περιεχομένου είναι απλώς αναζητητές αγγελικών χορωδιών, κολλημένοι σε έναν αδιέξοδο δρόμο, σε ένα «σημείο χωρίς επιστροφή».
Οι γιορτές είναι το τεράστιο, απελπισμένο ουρλιαχτό των ανθρώπων στην αναζήτηση της αιωνιότητας. Είναι ο απέραντος πόνος όσων ξέρουν ότι θα πεθάνουν. Είναι ο σεισμός του να είσαι μπροστά στο τίποτα, η τεράστια άρνηση όσων μπαίνουν στη γη. Είναι η απάντηση των εκατομμυρίων αθάνατων ψυχών που φωνάζουν σε χορωδία: ΟΧΙ, δεν θα πεθάνουμε, είμαστε προορισμένοι για τον παράδεισο, έχουμε ιδανικά, επιθυμίες, εμπειρίες, σχέδια για την αιωνιότητα. Δυστυχώς, πολύ λίγοι γνωρίζουν πού είναι το πραγματικό φαγητό, η αληθινή μουσική, τα πραγματικά δώρα, το πραγματικό φως, η πραγματική ζωή.

Εκεί που γεννιέται ο Χριστός, ο Άρτος του ουρανού, ο αιώνιος Ύμνος της αγάπης, το υπέρτατο Δώρο που έκανε ο Θεός στους ανθρώπους, το Φως του κόσμου, η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή.

Πατέρας Ιωάν Ιστράτη