• PD.978-618-5197-51-3
  Τα μυστικά του καιρού
  Πίσω από τις σελίδες ενός κρυμμένου ημερολογίου Συγγραφέας: Ηλίας Λιαμής Εικαστική δημιουργία: Νεκτάριος...
 • Ο-εαυτός-μας-και-ο-άλλος
  Ο εαυτός μας και ο άλλος
  Στοχασμοί για τις ανθρώπινες σχέσεις Συγγραφέας: Μητροπολίτης Αντώνιος του Σουρόζ (Anthony Bloom) Ανθολόγηση...

Πλέον όλοι πρέπει να ξέρουν: Πως να προστατεύσετε το σπίτι σας από πλημμύρα

Αγριεύουν οι καιροί…

1. Εγκαταστήστε Αντλία Φρεατίου

Η εγκατάσταση μιας αντλίας φρεατίου στο υπόγειο ή ισόγειο του σπιτιού σας μπορεί να σας προστατεύσει από μελλοντικές πλημμύρες. Οι αντλίες φρεατίων αφαιρούν αποτελεσματικά το νερό που συσσωρεύεται λόγω έντονων βροχοπτώσεων ή όταν σπάσει ένας σωλήνας νερού. Σπρώχνει το νερό έξω στους υπονόμους έτσι ώστε να μη συσσωρευτεί στο υπόγειό σας και προκαλέσει περαιτέρω ζημιά.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι αντλίες φρεατίου απαιτούν σωστή εγκατάσταση, συντήρηση και συχνό έλεγχο!

2. Προστατεύστε τα πράγματα και τις συσκευές σας

Συσκευές όπως πλυντήρια, στεγνωτήρια και ψυγεία θα σας κοστίσουν μια περιουσία να τα αντικαταστήσετε ή να τα επισκευάσετε σε περίπτωση πλημμύρας. Τοποθετήστε τα πάνω σε ειδικές βάσεις με ροδάκια για να τα προστατεύσετε όσο μπορείτε. Τα έπιπλα, τα ηλεκτρονικά κι άλλα τιμαλφή μπορούν επίσης να είναι υπερυψωμένα, δηλαδή να μην ακουμπούν στο πάτωμα, για να προστατευτούν εάν το σπίτι γεμίσει νερά.

Καλό θα ήταν να αγοράσετε αδιάβροχα κουτιά αποθήκευσης για να προστατεύσετε σημαντικά έγγραφα, φωτογραφίες κι άλλα αντικείμενα συναισθηματικής αξίας.

3. Ρωγμές σε τοίχους και δάπεδο: Ελέγξτε τις

Το νερό από σπασμένους σωλήνες ή από μια έντονη και ξαφνική μπόρα μπορεί να εισέλθει στο σπίτι σας ακόμα και από τις πιο μικρές ρωγμές και χαραμάδες.

Πρέπει να ελέγξετε για τυχόν ρωγμές ή κενά γύρω από παράθυρα, πόρτες κι άλλα ανοίγματα στο δάπεδο και τους τοίχους.

 • Όλα τα παράθυρα πρέπει να είναι καλά σφραγισμένα.
 • Ψάξτε για κενά κάτω και γύρω από την πόρτα.
 • Αντικαταστήστε τις φθαρμένες μονωτικές ταινίες γύρω από τα κουφώματα με κανούριες και ανθεκτικές στο νερό.
 • Σφραγίστε τυχόν κενά σε αεραγωγούς και σωλήνες.

Επιπλέον πρέπει να ελέγξετε τα θεμέλια του σπιτιού. Οι ρωγμές σε τοίχους ή δάπεδο μπορούν να επισκευαστούν χρησιμοποιώντας ειδικά υλικά μόνωσης που είναι ανθεκτικά στο νερό. Αυτά τα υλικά προστατεύουν από διαρροές και πλημμύρες.

4. Υδρορροές: Μακριά από το σπίτι

Το να κατευθύνετε τις υδρορροές μακριά από το σπίτι σας τεράστιας σημασίας. Εάν οι υδρορροές είναι γυρισμένες προς την πλευρά του σπιτιού, το νερό μπορεί να λιμνάσει γύρω από το σπίτι, προκαλώντας ζημιές στο υπόγειό σας ή στο πάρκινγκ.

Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τις υδρορροές και τα λούκια καθώς μπορεί να αποφραχθούν από σκόνη, φύλλα, σκουπιδάκια, κλπ. Εάν οι υδρορροές είναι βουλωμένες, το νερό δε θα μπορεί να βγει, πλημμυρίζοντας το σπίτι.

Ειδικές βαλβίδες θα πρέπει να τοποθετούνται σε γραμμές υδραυλικών εγκαταστάσεων που οδηγούν εκτός του σπιτιού. Αυτές οι βαλβίδες λειτουργούν ως μονόδρομες πύλες, εμποδίζοντας τα λύματα να γυρίσουν προς τη μεριά του σπιτιού σε περίπτωση πλημμύρας, σπρώχνοντας τα νερά προς τους υπονόμους ή τις αποχετεύσεις έξω από το σπίτι. Χωρίς αυτές τις βαλβίδες, τα λύματα μπορούν να εισέλθουν από τουαλέτες και νεροχύτες σε υπόγεια ή στους κάτω ορόφους του σπιτιού, με αποτέλεσμα υλικές ζημιές, κινδύνους για την υγεία κι έξοδα για καθαρισμό κι απολύμανση για τους ιδιοκτήτες του σπιτιού.

Η σωστή εγκατάσταση των υδρορροών απαιτεί γνώση των υδραυλικών συστημάτων. Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τέτοιες εργασίες, καλέστε έναν επαγγελματία!

5. Αντιπλημμυρικά φράγματα

Ένας από τους πιο άμεσους κι αποτελεσματικούς τρόπους για να προστατεύσετε το σπίτι σας από πλημμύρες είναι η χρήση αντιπλημμυρικών φραγμάτων. Ειδικά φράγματα πόρτας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν ένα φράγμα για το νερό σε πόρτες και παράθυρα. Αυτά θα κρατήσουν το νερό μακριά από αυτά τα σημεία εισόδου κατά τη διάρκεια πλημμύρων, μειώνοντας σημαντικά την ποσότητα του νερού που μπορεί να εισέλθει στο σπίτι.

6. Συχνός έλεγχος στην σκεπή

Ο έλεγχος της στέγης/σκεπής για τυχόν ζημιές είναι πολύ σημαντικός για να μην πλημμυρίσει το σπίτι κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων. Κοιτάξτε για τυχόν ρωγμές ή κενά στην οροφή ή σκουριασμένα υλικά. Ε

πιπλέον, βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές σας είναι καθαρές από σκόνη και σκουπιδάκια για να αποτρέψετε το νερό από το να μπλοκάρει και να γυρίσει μέσα στο σπίτι πάλι.

πηγή