ΠΟΛΩΝΙΑ: Έκθεση για την Μασονία στο Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας με την μορφή… μύησης

Όπως διαβάζουμε σε αγγλόφωνη πολωνική ιστοσελίδα και σε βρετανική μασονική, μια σπάνια έκθεση στο Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας ανατρέχει στη συναρπαστική ιστορία του Τεκτονισμού.
Η έκθεση Masoneria Pro Publico bono(«Ελευθεροτεκτονισμός για το Κοινό Καλό») εγκαινιάστηκε στο Εθνικό Μουσείο της Βαρσοβίας.

 

 

Η έκθεση έχει στηθεί κατά τέτοιο τρόπο που να μοιάζει με μύηση στον Τεκτονισμό και οδηγεί τον επισκέπτη μέσα από τη διαδρομή που βαδίζει το υποψήφιο νέο μέλος. Από την ώρα που είναι κάποιος υποψήφιος μέχρι να γίνει πλήρες μέλος, κάθε δωμάτιο σηματοδοτεί μια αύξηση στις τάξεις: η Αίθουσα των Χαμένων Βημάτων, όπου οι νέοι μύστες αναζητούν το πώς θα εισαχθούν στη Στοά, ο Θάλαμος της Ενατένισης και ο ναός, όπου οδηγούνται μέσω τεσσάρων κλασικών στοιχείων, οι τρεις Στοές όπου γίνονται οι συναντήσεις, και, τέλος, δύο δωμάτια Pro bono Publico που αποδεικνύουν τον ανθρωπιστικό έργο των μελών της. Το ταξίδι γύρω από την έκθεση τερματίζεται στην Στοά Πένθους, όπου γίνεται μια κηδεία.

 

 

Περίπου 500 αντικείμενα εκτίθενται στο Εθνικό Μουσείο. Κυμαίνονται από αντικείμενα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των τελετών, όπως ποδιές, κορδέλες, και κοσμήματα, βιβλία, σπάνια έγγραφα, λευκώματα και φυσικά αντικείμενα ιστορικής σημασίας για την αδελφότητα. Μια multimedia παρουσίαση φωτίζει τις τελετές και τα σύμβολα του Τεκτονισμού.

 

 

Μια σειρά από συζητήσεις, εκδρομές, συναντήσεις εργασίας πρόκειται να πραγματοποιηθούν παράλληλα με την έκθεση.

 

 

ΚΟ: Η μασονία τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να αποδιώξει από πάνω της το «πέπλο του μυστηρίου» και να γίνει mainstream. Παρελάσεις, εκθέσεις σε μουσεία, ριάλιτι στην τιβί (!), μοντέρνα βιντεάκια στο youtube. Μέχρι και επιδείξεις μόδας έγιναν σε μασονική στοά!  

 

 

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ
http://redskywarning.blogspot.com