Επίκαιρα

«Στα κάγκελα» οι ορειβατικοί σύλλογοι! Η κυβέρνηση προτίθεται να βάλει εισιτήριο 6 ευρώ για τον Όλυμπο

Σε πλήρη ιδιωτικοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με το προσχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που διέρρευσε τα τελευταία 24ωρα, θα θεσπιστεί εισιτήριο εισόδου αξίας 6 ευρώ στον Ολυμπο.

Από την Κέλλυ Φαναριώτη

Το συγκεκριμένο έγγραφο, που περιέχει και τιμοκατάλογο για το πόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν οι πολίτες που θα θελήσουν να επισκεφθούν το παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού, έχει προκαλέσει τη δίκαιη οργή κατοίκων της περιοχής, καθώς και ορειβατικών συλλόγων του νομού Πιερίας. Οπως καταγγέλλει στην «Εspresso» η γραμματέας του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Λιτοχωρίου Θώμη Σολδάτου, το κράτος δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ για τη φύλαξη του βουνού, την καθαριότητα των μονοπατιών και τη σήμανση.

«Όλα αυτά τα έχουν αναλάβει εθελοντικά οι διάφοροι σύλλογοι. Υπάρχουν μεμονωμένα άτομα που παίρνουν τα κλαδευτήρια τους και τις τσουγκράνες και πάνε και καθαρίζουν το βουνό. Επίσης, τα σκουπίδια τα μαζεύουμε εμείς που πεζοπορούμε, ενώ, σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, εμείς πάλι κάνουμε περιπολίες. Τα έχουν αφήσει όλα στην τύχη τους – μόνο αν γίνει το κακό, θα τρέξουν. Θα έρθει, λοιπόν, τώρα το κράτος να μας πει να πληρώσουμε 6 ευρώ; Ε, όχι!» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οπως λέει, έχει και κατά το παρελθόν τεθεί το ζήτημα πληρωμής των επισκεπτών στον Ολυμπο, αλλά με όρους ανταποδοτικότητας και με αρκετά χαμηλότερο κόμιστρο, που θα αγγίζει το 1 ευρώ.

«Εκτιμώ ότι θα το πάρουν πίσω και ότι δημοσιοποιήθηκε διερευνητικά, προκειμένου οι αρμόδιοι φορείς να ελέγξουν τις αντιδράσεις του κόσμου. Σε περίπτωση όμως που θεσπιστεί, δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια» σημειώνει, προσθέτοντας πως σε αντίστοιχα οικοσυστήματα της Ευρώπης, όπως οι γαλλικές Αλπεις, δεν υπάρχει είσοδος, ενώ το βουνό είναι πεντακάθαρο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συλλόγου Βασίλης Διαμαντόπουλος μιλώντας στην εφημερίδα μας χαρακτήρισε «απαγορευτικό» το αντίτιμο των 6 ευρώ και εξέφρασε την εκτίμησή του πως τελικά δεν θα θεσπιστεί άμεσα ένα τέτοιο μέτρο, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συμβεί στο μέλλον.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, το κόστος ανεβαίνει, εάν ο επισκέπτης επιλέξει να φτάσει ως εκεί με τη μηχανή, καθώς στην περίπτωση αυτή θα πληρώσει 10 ευρώ την ημέρα.

Για ένα επαγγελματικό όχημα η τιμή ανεβαίνει στα 80 ευρώ την ημέρα, ενώ για τουριστικό όχημα φτάνει στα 70 ευρώ.

Τον έλεγχο της έκδοσης εισιτηρίων θα αναλάβει ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και, σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει πληρώσει το απαιτούμενο αντίτιμο, θα του επιβάλλεται πρόστιμο που αντιστοιχεί στο 20πλάσιο της τιμής. Οπως διαβάζουμε στο σχετικό προσχέδιο της ΚΥΑ, τα έσοδα από τα εισιτήρια θα αποτελούν πόρο για τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, ενώ το εισιτήριο θεσπίζεται ώστε να καλυφθούν οι «αυξημένες ανάγκες που αφορούν τον έλεγχο και τη διαχείριση της επισκεψιμότητας της περιοχής», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποιες είναι αυτές οι ανάγκες.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον ΦΔΕΔΟ, προκειμένου να δοθούν οι απαιτούμενες εξηγήσεις, έλαβε την απάντηση πως ο πρόεδρος Αριστείδης Νίκας βρίσκεται στο εξωτερικό και ότι κανείς άλλος δεν μπορεί να απαντήσει αντ’ αυτού.

Μετά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις που προκλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με τη θέσπιση εισιτηρίου που κάνει απαγορευτική την είσοδο στους μη έχοντες, ενώ παράλληλα ανοίγει την «κερκόπορτα» για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της φύσης, ξεκίνησε ένα… πινγκ-πονγκ ευθυνών.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο οποίος συνυπογράφει το έγγραφο,  ανέφερε πως τίποτα από όλα όσα διέρρευσαν δεν ισχύει και άφησε αιχμές για οργανισμό του υπουργείου στον οποίο προΐσταται.

2 2021 08 19T110257.120

πηγή