Τρόμος στους Ουκρανούς – Καταρρέει το μέτωπο δυτικά της Avdiivka, έπεσε το Robotyne

Μεγάλη προέλαση των ρωσικών δυνάμεων δυτικά της Avdiivka – Κατέλαβαν Lastochkyne, Sieverne και Stepove – Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Robotyne στην Zaporizhia  – Hussein Aliyev (Βρετανός ειδικός): Η Ουκρανία το 2024 θα χάσει όλο το Donbass καθώς και μέρη στην Νότια Ουκρανία
(upd 18) Το Ουκρανικό μέτωπο καταρρέει δυτικά της Avdiivka οι Ουκρανικές δυνάμεις έχασαν τρία στρατηγικής σημασίας χωριά, ενώ 200 Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν…
Στην κατεύθυνση Avdiivka υπολογίζονται οι Ουκρανοί που παραδόθηκαν σε 1.200 εξέλιξη πρωτοφανή.
Οι ρωσικές δυνάμεις σημείωσαν μεγάλη νίκη και στο Robotyne όπου κατέλαβαν το κέντρο του χωριού στην κατεύθυνση Zaporizhia.
Γενικώς το Ουκρανικό μέτωπο καταρρέει, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν το Κίεβο με πυραύλους ακριβείας ενώ η απόπειρα των Ουκρανών να χτυπήσουν με drones ρωσικές πόλεις απέτυχε…
Η προκλητική Αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Victoria Nuland τόνισε ότι η σημερινή Ρωσία δεν ταιριάζει στις ΗΠΑ, οπότε δεν μπορούν να συνεργαστούν…
Οι ρωσικές δυνάμεις όμως ετοιμάζονται φέρνουν νέα οπλικά συστήματα με στόχο να συντρίψουν τους Ουκρανούς.
Το οβιδοβόλο 2S35 Koalitsiya-SV είναι ένα από αυτά που θα συντρίψει τις καταρρέουσες Ουκρανικές δυνάμεις…
Βέβαια οι Ουκρανοί παρά τον πανικό… καλλιεργούν ψευδαισθήσεις.
«Το τέλος του πολέμου μπορεί να έρθει μόνο με την κατάρρευση της πρώτης γραμμής και την τακτική ήττα της Ρωσίας», δήλωσε ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας.
Τις ουκρανικές ψευδαισθήσεις έρχεται να διαλύσει το περιοδικό Time η ναυαρχίδα του Δυτικού Τύπου αναγνωρίζοντας την ήττα και αναιρώντας όλα όσα έγραφε περί πιθανής νίκης του Κιέβου.

Time: Η Ουκρανία απέτυχε

Έχουν περάσει οκτώ μήνες από τότε και δαπανήθηκαν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανική βοήθεια για να έλθει το περιοδικό και να παραδεχθεί ότι έκανε λάθος, το οποίο επισημοποιεί στο καινούργιο του τεύχος σε άρθρο του Anatol Lieven του Ινστιτούτου Quincy.
«Η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση των Ουκρανών πέρυσι απέτυχε», παραδέχθηκε ωμά ο Liven.
«Η Ρωσία ανακατέλαβε την Avdiivka, το μεγαλύτερο πολεμικό της κέρδος εδώ και εννέα μήνες.
Ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky αναγκάστηκε να αναγνωρίσει αθόρυβα τη νέα στρατιωτική πραγματικότητα», σημειώνει.
Ο Lieven παρατηρεί ότι η ρητορική της Ουάσιγκτον έχει αλλάξει.
«Η στρατηγική της κυβέρνησης Biden προσανατολίζεται τώρα στη διατήρηση της ουκρανικής άμυνας μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ (Νοέμβριος 2024), με την ελπίδα να εξαντληθούν οι ρωσικές δυνάμεις σε έναν μακρύ πόλεμο φθοράς», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
«Η Ρωσία δεν θα συμφωνήσει ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να παραδώσει γη που κατάφερε να κρατήσει στο πεδίο της μάχης», υποστηρίζει και πολύ σωστά ο Lieven.
Η ρωσική ηγεσία έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση επιτυγχάνοντας όλους τους στόχους που έχει θέσει, με κυρίαρχο εκείνον των απαραίτητων εγγυήσεων ασφαλείας που επιτάσσει τη δημιουργία μίας ευρείας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στην Ουκρανία, πέραν των εδαφών που ήδη έχουν καταληφθεί.

Μεγάλη προέλαση των ρωσικών δυνάμεων δυτικά της Avdiivka – Κατέλαβαν Lastochkyne, Sieverne και Stepove

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα δυτικά της Avdiivka. Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου δείχνουν ότι στοιχεία της Ρωσικής 35ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (41η CAA, Κεντρική Στρατιωτική Περιοχή προχώρησαν πρόσφατα στο νοτιοανατολικό Lastochkyne (δυτικά της Avdiivka).
Οι ρωσικές πηγές επανέλαβαν ευρέως τους υπάρχοντες ρωσικούς ισχυρισμούς ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει όλο το Lastochkyne, το Sieverne (δυτικά της Avdiivka) και το Stepove (βορειοδυτικά της Avdiivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα έως και 1,5 χιλιόμετρο προς την κατεύθυνση της Orlivka (δυτικά της Avdiivka) από το εργοστάσιο οπτάνθρακα Avdiivka στη βορειοδυτική Avdiivka…

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Robotyne στην Zaporizhia

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα επιβεβαιωμένη προέλαση στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 24 Φεβρουαρίου υποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα στο κέντρο του Robotyne.
Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πιο βόρεια στο κεντρικό Robotyne.
Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι μάχες θέσεις σημειώθηκαν κοντά στο Verbove (ανατολικά του Robotyne) και στη Mala Tokmachka (βορειοανατολικά του Robotyne και νοτιοανατολικά του Orikhiv).
Το Orikhiv είναι στρατηγικός στόχος για τις ρωσικές δυνάμεις…

Vladimir Rogov (Zaporizhia): Σφοδρές μάχες διεξάγονται στο κέντρο του Robotyne

Σφοδρές μάχες διεξάγονται στο χωριό Robotyne στην Zaporozhye, αλλά η πρωτοβουλία ανήκει στον ρωσικό στρατό, δήλωσε ο Vladimir Rogov, επικεφαλής του δημόσιου κινήματος Zaporozhye «Είμαστε μαζί με τη Ρωσία».
«Το Robotyne έχει γίνει ένα από τα πιο καυτά σημεία στην πρώτη γραμμή στην Zaporozhye.
Τώρα γίνονται σκληρές μάχες εκεί, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου του χωριού.
Η πρωτοβουλία βρίσκεται στα χέρια Ρώσων μαχητών, καθώς έχουν την υποστήριξη από το πυροβολικό και την αεροπορία».
Όπως σημείωσε ο Rogov, ο εχθρός προβάλλει λυσσαλέα αντίσταση, χρησιμοποιώντας πολλά drones.
Το πυροβολικό χρησιμοποιείται ενεργά, η μάχη για το Robotyne συνεχίζεται.
Σύμφωνα με τον Vladimir Rogov, εάν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το Robotyne και η προεξοχή του Robotyne εκκαθαριστεί, θα αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα που πέτυχε ο ουκρανικός στρατός κατά τη διάρκεια ολόκληρης της λεγόμενης αντεπίθεσης, που ξεκίνησε στην περιοχή Zaporozhye τον περασμένο Ιούνιο.
Τα ουκρανικά στρατεύματα ρίχνουν όλο και περισσότερες δυνάμεις στο Robotyne, προσπαθώντας να κρατήσουν αυτό το συμβολικά σημαντικό χωριό.
Την προηγούμενη μέρα, το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι μονάδες της ομάδας στρατευμάτων Dnepr, σε συνεργασία με το πυροβολικό, προκάλεσαν ζημιές από πυρά σε μονάδες της 65ης και 118ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στις περιοχές των οικισμών Robotyne και Verbovoye.
Ο Ουκρανικός στρατός έχασε έως και 35 στρατιωτικούς, οκτώ οχήματα, ένα οβιδοβόλο M777 αμερικανικής κατασκευής, ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο όπλο Gvozdika και ένα οβιδοβόλο D-30. Επιπλέον, καταστράφηκε αποθήκη πυρομαχικών πεδίου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο μέτωπο Umerov και Syrsky για να εκτιμήσουν την κατάσταση

Υπό αυτές τις συνθήκες που σηματοδοτούν μια μεγάλη αύξηση της πίεσης στα ουκρανικά στρατεύματα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Olexandr Syrsky ανακοίνωσε ότι ο ίδιος μαζί με τον υπουργό Άμυνας Rustem Umerov  επισκέφθηκαν στρατιωτικά διοικητικά κέντρα κοντά στη γραμμή του μετώπου για να αναλύσουν την κατάσταση στο πεδίο των μαχών και να ενισχύσουν την άμυνα. 
«Αναλύσαμε σε βάθος την τρέχουσα κατάσταση και συζητήσαμε τα περαιτέρω βήματα που απαιτούνται, πρωτίστως την προστασία των στρατευμάτων από τα drones και τους βομβαρδισμούς από εναέρια μέσα, όπως και την ενίσχυση ορισμένων περιοχών του μετώπου», σημείωσε ο Syrsky σε ανάρτησή του στο Telegram, την οποία συνόδευσε με φωτογραφίες του ιδίου και του Umerov κατά την συνάντησή τους με στρατιωτικούς διοικητές.
«Η κατάσταση είναι περίπλοκη και απαιτεί διαρκή επιτήρηση», πρόσθεσε ο Syrsky.

Δεκάδες drones εξαπέλυσαν Ρωσία, Ουκρανία – Εξουτερώθηκαν τα περισσότερα

Νύχτα πυκνών επιθέσεων με drones τα οποία εξαπέλυσαν και οι δύο εμπόλεμες πλευρές προς τον εχθρό ήταν η νύχτα του Σαββάτου 24/2 προς Κυριακή 25/2.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απώθησε εκ νέου ουκρανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη διάρκεια της νύχτας.
Τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας εντόπισαν και κατέρριψαν δύο drones πάνω από την ρωσική περιφέρεια Belgorod, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, και άλλα τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σε ανάρτηση που έκανε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας κατέρριψαν 16 από τα 18 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύχτας οι δυνάμεις της Ρωσίας, ανακοίνωσε η ουκρανική πολεμική αεροπορία.
Τα ρωσικά drones καταρρίφθηκαν πάνω από 8 περιφέρειες στην κεντρική, δυτική και νότια Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της περιφέρειας του Κιέβου, προσθέτει η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας σε ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Victoria Nuland (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Με την σημερινή Ρωσία δεν μπορούμε να συνεργαστούμε

Η σημερινή Ρωσία δεν είναι μια χώρα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ήθελαν να συνεργαστούν, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Victoria Nuland σε συνέντευξή της στο CNN.
«Αυτή δεν είναι η Ρωσία που θέλαμε ειλικρινά.
Θέλαμε έναν εταίρο με δυτικό προσανατολισμό, ευρωπαϊκό» τόνισε η Victoria Nuland.
Τον Ιανουάριο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν υπάρχουν πρακτικά σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας σήμερα, είναι σε χαμηλό επίπεδο και ότι υπάρχει ένας «βαρετός» διάλογος σε επίπεδο πρεσβειών.

Οι Ουκρανοί δεν μπορούν να χωνέψουν την ήττα – Dmitry Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Τα εδάφη που χάσαμε δεν είχαν στρατηγική σημασία

Οι θέσεις που χάθηκαν από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν στρατηγική σημασία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmitry Kuleba σε συνέντευξή του στο ABC.
«Χάσαμε έδαφος, αλλά δεν είναι στρατηγικής σημασίας για τη συνολική σταθερότητα στην πρώτη γραμμή».
Ο ρωσικός στρατός έχει απελευθερώσει περισσότερα από 317 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις από την έναρξη των επιθετικών επιχειρήσεων προς όλες τις κατευθύνσεις.
Συγκεκριμένα, στις 25 Δεκεμβρίου 2023 η Maryinka τέθηκε υπό ρωσικό έλεγχο.
Οι ουκρανοί έχασαν και την στρατηγική πόλη Avdiivka ενώ μέσα σε μια ημέρα σκοτώθηκαν 1.500 Ουκρανοί στρατιώτες…

Rishi Sunak (Βρετανός πρωθυπουργός): Η Δύση να είναι πιο τολμηρή στο θέμα της δήμευσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

Η Δύση πρέπει να είναι πιο τολμηρή όσον αφορά την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων από τη Ρωσία, αναφέρει το CNBC ένα άρθρο του Βρετανού πρωθυπουργού Rishi Sunak για τους Times.
«Πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί στο να χτυπήσουμε τη ρωσική πολεμική οικονομία…
Και πρέπει να είμαστε πιο τολμηροί στη κατάσχεση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων».
Ο Sunak υποστηρίζει ότι η Ουκρανία χρειάζεται ακόμη περισσότερα όπλα μεγάλης εμβέλειας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρομαχικά και άλλες μορφές βοήθειας.
Επιπλέον, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεχίσουν να παρέχουν οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.
Το άρθρο διευκρινίζει ότι τον περασμένο μήνα, ο Βρετανός υπουργός Επενδύσεων Dominic Johnson συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Wally Adeyemo για να συζητήσουν την κατάσχεση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, αλλά τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Οι ηγέτες των χωρών της G7 δήλωσαν ότι τα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία δεν θα ξεπαγώσουν έως ότου η Μόσχα καταβάλει «αποζημίωση» στο Κίεβο.

Bild – INSA: Οι μισοί Γερμανοί είναι δυσαρεστημένοι με τη «φροντίδα» Scholz για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Το 49% των Γερμανών πιστεύει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρέχει υπερβολική υποστήριξη στους Ουκρανούς πρόσφυγες, ενώ μόνο το 5% έχει εντελώς αντίθετη άποψη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από το INSA για την εφημερίδα Bild την Κυριακή (25/2/2024).
Άλλο ένα 35% των ερωτηθέντων θεωρεί επαρκή την υποστήριξη της κυβέρνησης στους πρόσφυγες.
Η δημοσκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι το 51% των Γερμανών πιστεύει ότι η ένταξη των Ουκρανών προσφύγων στη γερμανική κοινωνία έχει αποτύχει.
Μόνο το 28% των ερωτηθέντων πιστεύει το αντίθετο.

Vance (Γερουσιαστής ΗΠΑ): Και τα 60 δισ. δολάρια να έστελνε ο Biden στην Ουκρανία, δεν θα άλλαζε τίποτα στον πόλεμο

Δυσάρεστες αλήθειες περιελάμβανε η ομιλία του Αμερικανού Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή από το Οχάιο James David Vance στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.
Ο Vance ήταν εξόχως αποκαλυπτικός και δυσάρεστος για την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με τον εξοπλισμό που στέλνει στην Ουκρανία αλλά και για τις αμυντικές δυνατότητες των ΗΠΑ.
Προειδοποίησε ότι οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία είναι απολύτως μη βιώσιμες, εάν ληφθούν υπόψη οι παραγωγικές ικανότητες του αμερικανικού αμυντικού τομέα, όπως αποκαλύπτει το Military Watch Magazine.
Τόνισε ότι η αμερικανική παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού δεν είναι καθόλου επαρκής για να στηρίξει την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας και ότι ακόμη και αν η κυβέρνηση του Biden ήταν σε θέση να λάβει το πράσινο φως για τη βοήθεια των 60 δισ. δολαρίων, δεν θα άλλαζε απολύτως τίποτα στο πεδίο των μαχών.
«Έχουμε δαπανήσει προμήθειες αμερικανικών όπλων αξίας δεκαετιών» στη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Vance, προσθέτοντας ότι ως αποτέλεσμα συρρίκνωσης της αμερικανικής βιομηχανικής βάσης εδώ και πολλά χρόνια, «δεν φτιάχνουμε αρκετά από αυτά τα πράγματα μόνοι μας».
«Ταυτόχρονα όμως θέλουν να στείλουμε όλα τα σημαντικά όπλα μας στο εξωτερικό», αναφώνησε.
Αντανακλώντας τις εκτεταμένες ανησυχίες μεταξύ των Αμερικανών συντηρητικών ψηφοφόρων και των Ρεπουμπλικάνων νομοθετών, ο γερουσιαστής διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με τη θέση του: «Είναι παράλογο για τις ΗΠΑ να αφιερώνουν τόσους πόρους, τόση προσοχή και τόσο πολύ χρόνο σε μια σύγκρουση έξι χιλιάδες μίλια μακριά ενώ τα νότια σύνορα των ΗΠΑ είναι ορθάνοιχτα».

Defense TV: Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει οπλικά συστήματα για να διαλύσει την καταρρέουσα Ουκρανική άμυνα

Οι μονάδες πυροβολικού του Russian Coalition-SV μπορούν να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση στη ζώνη ειδικής επιχείρησης, ανέφερε το Defense TV.
«Η Ρωσία θα ρίξει στη μάχη ένα βαρέων βαρών σύστημα, το οβιδοβόλο 2S35 Koalitsiya-SV, το οποίο μπορεί να κάνει τη διαφορά στο πεδίο της μάχης.
Αυτό είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα ρωσικά συστήματα πυροβολικού».
Σημειώνεται ότι η τελευταία εξέλιξη έχει εντυπωσιακά χαρακτηριστικά.
Ο πυργίσκος Coalition είναι εγκατεστημένος στο σασί του άρματος T-90, γεγονός που υποδηλώνει την υψηλή αντοχή αυτού του εξοπλισμού.
Το νεότερο πυροβόλο εκτοξεύει βλήματα 152 χιλιοστών σε απόσταση 70-80 χιλιομέτρων, κάτι που είναι τεράστια εξέλιξη για αυτόν τον τύπο όπλου.
Όσον αφορά αυτόν τον δείκτη, είναι ανώτερος από κάθε σύγχρονο όπλο, πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει κάτι ανάλογο.
Νωρίτερα, ο Sergei Chemezov γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Rostec, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το οβιδοβόλο θα εμφανιστεί σύντομα στη ζώνη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας και αυτό θα προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του πυροβολικού του ΝΑΤΟ.
Πρόσθεσε ότι οι δοκιμές της εγκατάστασης έχουν ολοκληρωθεί και η μαζική παραγωγή της έχει ήδη ξεκινήσει.

Hussein Aliyev (Βρετανός ειδικός): Η Ουκρανία το 2024 θα χάσει όλο το Donbass καθώς και μέρη στην Νότια Ουκρανία

Η Ουκρανία θα χάσει το τμήμα του Donbass που παραμένει υπό τον έλεγχό της και ορισμένα εδάφη στο νότο μέχρι τα τέλη του 2024, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Hussein Aliyev σε συνέντευξή του στο Sky News.
«Οποιεσδήποτε καθυστερήσεις από την πλευρά της Ουκρανίας πιθανότατα θα οδηγήσουν σε πιο σοβαρές εδαφικές απώλειες. Εάν δεν χτίσει αμυντικές οχυρώσεις και δεν αυξήσει τη δική της παραγωγή πυρομαχικών και επιταχύνει την κινητοποίηση και τη στρατολόγηση, πιθανότατα θα χάσει το υπόλοιπο Donbass το 2024, καθώς και ορισμένα εδάφη στο νότο», προειδοποίησε ο Hussein Aliyev.
Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία , αντίθετα, προσαρμόστηκε γρήγορα στις εχθροπραξίες τόσο θεσμικά όσο και όσον αφορά την εκπαίδευση του στρατού.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις υπέστησαν αρκετές νευραλγικές ήττες και υποχώρησαν από βασικές οχυρωμένες περιοχές.
Στις κατευθύνσεις Kupyansky, Krasnolimansky και Donetsk, ο ρωσικός στρατός χτύπησε τον εχθρό από τα χωριά Veseloye, Krakhmalnoye και Tabaevka.
Το βράδυ της 17ης Φεβρουαρίου, έπεσε η Avdiivka, όπου είχε μια από τις σοβαρές οχυρώσεις από τον Ουκρανικό στρατό…

Unver Sel (Τούρκος Πολιτικός): Εάν η Ουκρανία επιχειρήσει επίθεση στην Κριμαία θα ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος

Ο πρόεδρος της τουρκικής λέσχης της Διεθνούς Ένωσης Φίλων της Κριμαίας, Τούρκος πολιτικός Unver Sel δήλωσε ότι μια απόπειρα στρατιωτικής επέμβασης της Ουκρανίας στην Κριμαία θα πυροδοτούσε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Νωρίτερα, ο Zelensky, σε συνέντευξή του στο Fox News, δήλωσε ότι δεν θέλει να συνάψει νέες συμφωνίες παρόμοιες με αυτές του Μινσκ.
Είπε επίσης ότι η Ουκρανία θα προετοιμάσει μια νέα αντεπίθεση για να «χτίσει την επιτυχία της στη Μαύρη Θάλασσα», υποσχόμενη «εκπλήξεις» στη Ρωσία.
«Η Ουκρανία δεν πρέπει να εξετάσει την επιλογή στρατιωτικής επέμβασης κατά της Κριμαίας.
Αυτό σημαίνει ξεκάθαρα Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εάν η σημερινή κυβέρνηση στην Ουκρανία κάνει τα ίδια λάθη με τους Ναζί των προηγούμενων γενεών, θα υποστούν τις συνέπειες.
Όπως και ο λαός της χερσονήσου αντιστάθηκε μαζί στους Ναζί τότε, έτσι και σήμερα θα σταθεί μαζί ενάντια στους νεοναζί», είπε ο Unver Sel.
Σύμφωνα με τον Unver Sel, η Κριμαία δεν είχε άλλη εναλλακτική το 2014 από το να γίνει μέρος της Ρωσίας.
Η Κριμαία έλαβε την αυτοδιάθεση και προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014 ως αποτέλεσμα δημοκρατικού δημοψηφίσματος.
Η θέση της Κριμαίας στη διεθνή πολιτική είναι ξεκάθαρη.
Οι προσπάθειες να τεθεί αυτό προς συζήτηση είναι άχρηστες.
Το θέμα έχει κλείσει από το 2014 και δεν θα ανοίξει ξανά», τόνισε ο Unver Sel.
Η Κριμαία έγινε ρωσική περιοχή τον Μάρτιο του 2014 μετά από δημοψήφισμα μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία.
Στο δημοψήφισμα, το 96,77% των ψηφοφόρων στην Κριμαία και το 95,6% στη Σεβαστούπολη ήταν υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.
Η Ουκρανία εξακολουθεί να θεωρεί την Κριμαία προσωρινά κατεχόμενο έδαφος και πολλές δυτικές χώρες υποστηρίζουν το Κίεβο σε αυτό το θέμα.
Από την πλευρά της, η ρωσική ηγεσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι κάτοικοι της Κριμαίας ψήφισαν υπέρ της επανένωσης με τη Ρωσία με δημοκρατικά μέσα, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη του ΟΗΕ.

Ο ρωσικός στρατός έπληξε 700 στόχους με drones, συνέλαβε 200 ουκρανούς στρατιώτες στην Avdiivka

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας επισκέφτηκε τη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και άκουσε τις εκθέσεις των διοικητών της Ομάδας Δυνάμεων Tsentr που κατέλαβαν πρόσφατα τη στρατηγική πόλη Avdiivka από τις δυνάμεις του Κιέβου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο Andrey Mordvichev, διοικητής της Ομάδας Δυνάμεων Tsentr, ανέφερε ότι το αναγνωριστικό drone Orlan-30 αποδείχθηκε καλό κατά τη μάχη της Avdiivka.
«Το σύστημα μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων Orlan-30 αποδείχθηκε πολύ καλό στην πορεία απελευθέρωσης του οικισμού Avdiivka», είπε, σύμφωνα με το υπουργείο.
Τα επιθετικά drones της ομάδας κατέστρεψαν περισσότερους από 700 εχθρικούς στόχους στην κατεύθυνση Avdiivka κατά τη διάρκεια της μάχης.
«Μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο, τα drones στην κατεύθυνση Avdiivka κατέστρεψαν περισσότερους από 700 διάφορους εχθρικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων οχημάτων, συστημάτων πυροβολικού, ραντάρ και ανθρώπινου δυναμικού του αντιπάλου», ανέφερε το υπουργείο, επικαλούμενο τον διοικητή.
Επιπλέον, ο Mordvichev ενημέρωσε ότι 200 Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν στην ομάδα του κατά τη διάρκεια της τελικής προέλασης στην Avdiivka.
Ο ρωσικός στρατός επέβαλε τον πλήρη έλεγχο στην Avdiivka και των κοντινών περιοχών στις 17 Φεβρουαρίου.
Κατά την άτακτη φυγή 1.500 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν.
Πρόσφατες αναφορές αποκάλυψαν ότι οι δυνάμεις του Κιέβου εκτέλεσαν τραυματίες ξένους μισθοφόρους και παγίδευσαν τα πτώματα τους πριν φύγουν από την Avdiivka, αφήνοντας πίσω τους φορτία όπλων και πυρομαχικών.
Η ρωσική νίκη στην Avdiivka ήταν ένα σημαντικό πλήγμα για την Ουκρανία.
Η κατάσταση επιδεινώνεται τώρα για τις δυνάμεις του Κιέβου.
Η Ομάδα Δυνάμεων Tsentr προχωρά ακόμα στα βόρεια και δυτικά της πόλης.
Στις 24 Φεβρουαρίου, αναφέρθηκε ότι η πόλη Lastochkino καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα.