Επίκαιρα

«Ελιωσε» η Σιβηρία: H θερμοκρασία έφτασε 48 βαθμούς Κελσίου, σπάζοντας κάθε ρεκόρ

Ιστορικό ρεκόρ σημειώθηκε στη Σιβηρία με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 48 βαθμούς Κελσίου.

Τον τελευταίο καιρό όλος ο πλανήτης πλήττεται από ένα κύμα καύσωνα. Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήρθαν αντιμέτωπες με υψηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία είναι ο καύσωνας που επικρατεί στη Σιβηρία.

Ο Αρκτικός κύκλος φτάνει θερμοκρασίες -48 βαθμούς υπό φυσιολογικές συνθήκες το Χειμώνα στην πόλη Βέρχογιανσκ, που θεωρείται η πιο κρύα της Σιβηρίας. Ωστόσο την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε τους 48 βαθμούς!

Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τους δορυφόρους του προγράμματος Κοπέρνικος δείχνουν ότι η θερμοκρασία κυμαίνεται από 35 έως 48 βαθμούς Κελσίου. Αυτά τα νούμερα είναι πρωτόγνωρα για την περιοχή.

Τα φαινόμενα που έφεραν τις πυρκαγιές στην Σιβηρία
Οι επιστήμονες προέβλεπαν τέτοιες θερμοκρασίες στην Αρκτική μετά το 2100. Η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τον πολλαπλασιασμό των κύκλων της ξηρασίας και των κυμάτων καύσωνα,που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, δημιουργούν τις συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό των πυρκαγιών.

«Υπάρχουν 159 ενεργές πυρκαγιές στο έδαφος της περιοχής, 14 από τις οποίες έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Έχουν εμφανιστεί 32 ακόμη πυρκαγιές τις τελευταίες 24 ώρες και η έκταση των πυρκαγιών έχει αυξηθεί κατά 22 χιλιάδες εκτάρια», υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

 

Πηγή