Επίκαιρα

Θεόδωρος Bασιλακόπουλος: Έχω κάνει ήδη 3 εμβόλια και ετοιμάζομαι για το 4ο. Πρέπει ως το 2024 να κάνουμε τουλάχιστον 12 εμβόλια μόνο για τη COVID-19

Η επιστήμη είναι η διαδικασία της αναζήτησης της αλήθειας μέσα από το πείραμα και τη μελέτη, όσο βγαίνουν καινούργια στοιχεία αναθεωρούμε ή τροποποιούμε λίγο αυτά τα οποία ξέραμε. H τρίτη δόση λοιπόν πρέπει να γίνεται στο 4μηνο γιατί αυξάνει ο κίνδυνος και για τους εμβολιασμένους. Εγώ έχω κάνει ήδη 3 εμβόλια και ετοιμάζομαι για το 4ο και το 50. Εάν υποθέσουμε ότι η πανδημία διατηρηθεί έως την Άνοιξη του 2024 θα πρέπει όλοι να έχουμε κάνει ως τότε τουλάχιστο 12 εμβόλια μόνο για Covid-19…»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος στον ΣΚΑΪ:

«Προφανώς τα χειρότερα είναι μπροστά μας» ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Τόνισε δε ότι πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην εστίαση όπως ζητούν και επιχειρηματίες του χώρου.

Όπως πρότεινε, στους εμβολιασμένους πρέπει να αλλάξει ο τρόπος και ο χρόνος με τον οποίο γίνεται η 3η δόση, δηλαδή να γίνεται τουλάχιστον στους 4 μήνες από τη δεύτερη. «Θα πρέπει να έρθει πιο νωρίς. Η επιστήμη είναι η διαδικασία της αναζήτησης της αλήθειας μέσα από το πείραμα και τη μελέτη, όσο βγαίνουν καινούργια στοιχεία αναθεωρούμε ή τροποποιούμε λίγο αυτά τα οποία ξέραμε» επισήμανε ο καθηγητής.

Στην αρχή, εξήγησε, όταν είχαν βγει τα εμβόλια είχαν τρομερή αποτελεσματικότητα που κρατούσε πιστεύαμε για αρκετό καιρό. Είχα πει κι εγώ ότι τουλάχιστον για ένα 6μηνο θα είμαστε καλυμμένοι. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μετά τους 4 μήνες αρχίζουμε να έχουμε μείωση της αποτελεσματικότητας κυρίως για τις ήπιες λοιμώξεις, που δε σε οδηγούν στο θάνατο, αλλά όταν τις έχεις έστω και με μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. «Mε το εμβόλιο είμαστε σοβαρά προστατευμένοι για τη σοβαρή νόσο, αλλά λιγότερο προστατευμένοι για την ήπια νόσο, με εξαίρεση τους άνω των 60 που έχουν πραγματικά πιο αυξημένο κίνδυνο νόσησης» ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος. Άρα, πρόσθεσε, πρέπει να προστατευθούν και οι εμβολιασμένοι με το να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν πιο γρήγορα την αναμνηστική δόση, τουλάχιστον στους 4 μήνες.

«Ο υπουργός είπε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων ώστε όλοι οι Έλληνες να κάνουν αναμνηστική δόση αλλά και για εμβολιασμό όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Θα πάψουμε έτσι να βλέπουμε το 10 με 15% των ασθενών στις μονάδες ότι είναι εμβολιασμένοι». «Ήταν 10%, είναι στο 15% και όσο περνάει ο χρόνος αυξάνει ο κίνδυνος» προειδοποίησε. Διευκρίνισε ότι ήδη εμβολιασμένοι είναι πιο εύκολο να εμβολιαστούν ξανά και με την 3η δόση αυτό το ποσοστό των εμβολιασμένων στις μονάδες θα μειωθεί, αυξάνοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των ανεμβολίαστων στο εμβόλιο.

«Στα γηροκομεία με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό διπλασιάστηκε ο αριθμός των εμβολιασμένων από το 45% στο 90% και έμεινε ένα 10% που έβλεπε ότι κάνει την επανάστασή του ότι ‘δε θα λυγίσει’ όπως είπε μια κοπέλα».

Όπως σημείωσε δε, «ακούω ενθουσιασμό γιατί αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί. Με 150.000 εμβολιασμούς σε μια εβδομάδα… Με αυτό το ρυθμό εμβολιασμών θα έχουμε πάει σε ποσοστό 75% με 80% μέχρι το Μάρτιο – αν συντηρηθεί (ο ρυθμός)». «Με τέτοιους ρυθμούς εμβολιασμών οι άνθρωποι που θα θρηνήσουμε μέχρι το Μάρτιο θα είναι μερικές χιλιάδες» προειδοποίησε.

Σαφώς υποδεέστερου εκτοπίσματος του κ. Βασιλακόπουλου, η Δρ Mary Talley Bowden από το Houston του Τέξας, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα δέχεται μόνο νέους ασθενείς που δεν είναι εμβολιασμένοι. Η γιατρός ΩΡΛ στο Houston είπε ότι παίρνει θέση για τα άτομα που δεν μπορούν να βρουν θεραπεία αλλού.

Βy Emily Miller/emilypostnews.com

Η Bowden, είπε ότι η πολιτική της είχε ως αποτέλεσμα να της γίνει αναφορά στο Ιατρικό Συμβούλιο του Τέξας και να δεχθεί αρνητικές επιθέσεις στο διαδίκτυο από άλλους γιατρούς.

Όμως, μου είπε σε συνέντευξή της τη Δευτέρα, δεν κάνει πίσω.

«Δεν συνειδητοποίησα την απελπισία που ένιωθαν οι μη εμβολιασμένοι επειδή κανείς δεν τους μιλάει», μου είπε ο Δρ Bowden. «Κανείς δεν εκφράζει αυτό που συμβαίνει. Οι γιατροί ως επί το πλείστον απλώς προχωρούν εξαιτίας αυτού που είδατε σε σκληρές αντιδράσεις σε βάρος μου και προσπαθώντας να μου αφαιρέσουν την άδεια».

Η Bowden έστειλε email στους ήδη υπάρχοντες ασθενείς της ότι η απόφασή της ήρθε μετά από ένα συνδυασμό πραγμάτων. Της είπαν ότι δεν μπορεί πλέον να χειρουργεί μη εμβολιασμένους ασθενείς σε χειρουργικό κέντρo. Το Νοσοκομείο που εργάζονταν της αρνήθηκε να δώσει Ιβερμεκτίνη σε ετοιμοθάνατο ασθενή με COVID.

Έστειλε email στους ασθενείς της το Σάββατο:

Δεν είμαι κατά του εμβολιασμού, αλλά όλα τα δεδομένα που έχω συλλέξει υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο δεν λειτουργεί. Το 42% των ασθενών που αντιμετωπίσαμε τον περασμένο μήνα με IV μονοκλωνικά αντισώματα για συμπτωματικό COVID ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Πιστεύω ότι ο εμβολιασμός είναι μια προσωπική επιλογή και όπως όλα τα άλλα στην ιατρική, θα πρέπει να προστατεύεται από το HIPAA. Καταλαβαίνω αν αυτό αποξενώνει πολλούς από εσάς, αλλά όλες οι απόψεις μου βασίζονται στην κλινική μου εμπειρία και όχι στην είδηση.

Έχω θεραπεύσει 1346 ασθενείς με μονοκλωνικά αντισώματα για τον Covid. Το 97% θα το συνιστούσε σε ένα αγαπημένο πρόσωπο. Ποσοστό νοσηλείας 0,3%. Φαίνεται ελαφρώς πιο αποτελεσματικό από το εμβόλιο.

H Δρ Bowden δεν είναι τυχαία επιστήμων, δεν είναι Βασιλακόπουλος. Ανήκε στο προσωπικό του περίφημου Methodist Hospital του Houston. Έκανε την ειδίκευσή της στο Stanford University και είναι πιστοποιημένη στην Ωτορινολαρυγγολογία και στην Ιατρική Ύπνου. Ασκείται στο Houston από το 2003 και άνοιξε το δικό της ιατρείο το, BreatheMD, το 2019.

Η Bowden είπε ότι πολλά ιατρικά γεγονότα την οδήγησαν να αλλάξει την πολιτική του ιατρείου της για νέους ασθενείς. Ένας σημαντικός παράγοντας το γεγονός ότι της ζητήθηκε να προσκομίσει αποδείξεις εμβολιασμού κατά του COVID για να συνεχίσει να λειτουργεί σε ένα μικρό χειρουργικό κέντρο.

-Το τελευταίο ποτήρι ήταν το email που έλαβα από ένα από τα χειρουργικά κέντρα στα οποία εργάζομαι. Ενημερώθηκα ότι για να συνεχίσω να χειρίζομαι, εγώ και οι ασθενείς μου θα πρέπει να προσκομίσω απόδειξη εμβολιασμού. Τους είπα ευγενικά ότι δεν θα λειτουργούσε για μένα αυτό και φυσικά εγκατέλειψα τη θέση.

-Δεδομένου του τρέχοντος κλίματος, μεταθέτω την πρακτική μου εστίαση στη θεραπεία των μη εμβολιασμένων. Προκειμένου να κάνω χώρο για τους μη εμβολιασμένους που δεν μπορούν να βρουν φροντίδα, δεν θα δέχομαι νέους ασθενείς με προβλήματα ρουτίνας ΩΡΛ που είναι εμβολιασμένοι. Θα συνεχίσω να φροντίζω τους καθιερωμένους ασθενείς, εμβολιασμένους ή μη, και δεν θα απέτρεπα ποτέ κανέναν με μια απειλητική για τη ζωή του ασθένεια με βάση την εμβολιαστική του κατάσταση. Αλλά αυτός είναι ο τρόπος που παίρνω θέση και ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι γιατροί.
Η Δρ Bowden μου είπε ότι πιστεύει στο να προσφέρει στους ασθενείς με COVID οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει. Αλλά αυτό ήταν που την οδήγησε στο να της στερηθούν τα προνόμια στο Texas Health Huguley Hospital.

Ο ασθενής της είναι αναπληρωτής σερίφης της κομητείας Tarrant και πατέρας έξι παιδιών. Πεθαίνει από COVID και οι θεράποντες γιατροί του νοσοκομείου αρνούνται να του δώσουν Ιβερμεκτίνη. Ένας δικαστής την Παρασκευή αποφάσισε ότι η Δρ Bowden θα λάβει προσωρινά προνόμια και θα της επιτραπεί να χορηγήσει φάρμακα στον ασθενή της. Ωστόσο, ως απάντηση, το νοσοκομείο αρνήθηκε το αίτημά της για προνόμια.

«Έχω ένα άψογο ρεκόρ», είπε τηλεφωνικά. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος το Νοσοκομείο να εμποδίσει αυτόν τον καημένο να πάρει φάρμακα». Η γιατρός δεν είχε ποτέ στο παρελθόν αρνηθεί τα νοσοκομειακά προνόμια και δεν είχε ποτέ μηνυθεί. Είπε ότι ο ασθενής δεν έχει λάβει ακόμη το φάρμακο τη Δευτέρα.

Ρώτησα τη Δρ. Bowden ποιος ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας για να πάρει την απόφασή της να θεραπεύει μόνο ανεμβολίαστους. Είπε ότι ήταν ο αναπληρωτής του σερίφη που πεθαίνει στο νοσοκομείο Τέξας Huguley.

«Ο ασθενής μου στο νοσοκομείο – αυτό είναι πολύ λάθος, αυτό είναι καθαρό κακό», απάντησε εκείνη. «Είναι αυτός περισσότερο από οτιδήποτε άλλο – το να αψηφά το νοσοκομείο με θράσος το δικαστήριο. Φοβάμαι ότι θα πεθάνει και η Ιβερμεκτίνη δεν έχει δοκιμαστεί». Ρώτησα αν πίστευε ότι η Ιβερμεκτίνη θα του έσωζε τη ζωή. Είπε, «Σίγουρα θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά».

Η Δρ. Bowden βάζει με γενναιότητα την επιστήμη και το συμφέρον των ασθενών της πριν από τη θέση της στην ιατρική κοινότητα. Περισσότεροι γιατροί θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και να βοηθήσουν τους ανεμβολίαστους στους οποίους απαγορεύεται η θεραπεία για την προσωπική, λογική απόφαση υγείας τους.

πηγή