• PD.978-618-5197-84-1
    Πιστεύω σε έναν Θεό...
    Συγγραφέας : Κατερίνα Μουρίκη  Εικονογράφηση: 'Εφη Κοκκινάκη Σελίδες 48 Διαστάσεις 20x28 *Με επιτραπέζιο...
  • PD.978-618-5197-51-3
    Τα μυστικά του καιρού
    Πίσω από τις σελίδες ενός κρυμμένου ημερολογίου Συγγραφέας: Ηλίας Λιαμής Εικαστική δημιουργία: Νεκτάριος...
Το ομορφότερο Παλάτι στην ιστορία του Βυζαντίου - Η Τούρκοι ετοιμάζουν την ανακατασκευή του στο Βυζαντινό του μεγαλείο!

Το ομορφότερο Παλάτι στην ιστορία του Βυζαντίου – Η Τούρκοι ετοιμάζουν την ανακατασκευή του στο Βυζαντινό του μεγαλείο!

Το ομορφότερο Παλάτι στην ιστορία του Βυζαντίου – Η Τούρκοι ετοιμάζουν την ανακατασκευή του στο Βυζαντινό του μεγαλείο!

Μετά την ανακατασκευή του Βυζαντινού Παλατιού του Πορφυρογέννητου, το τουρκικό κράτος αποφάσισε για εμπορικούς λόγους, την αναστύλωση και του Παλατιού του Βουκολέοντος.
Στο βίντεο που θα ακολουθήσει θα δείτε πλάνα από τις μη επισκέψιμες για το κοινό πλευρές του Παλατιού λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης.

Το Παλάτι του Βουκολέοντος ήταν ένα από τα Βυζαντινά παλάτια στη Μεσαιωνική Κωνσταντινούπολη. Το παλάτι βρίσκεται στην ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά, στα νότια του Ιπποδρόμου και ανατολικά του ναού των Αγίων Σεργίου και Βάκχου.

Τα Ορμίσδα είναι το παλαιότερο όνομα του τόπου. Το όνομα Βουκολέων αποδόθηκε πιθανώς μετά τα τέλη του 6ου αιώνα υπό τον Ιουστινιανό Α’, όταν κατασκευάστηκε το μικρό λιμάνι μπροστά από το παλάτι, το οποίο είναι τώρα προσχωμένο. Σύμφωνα με την παράδοση ένα άγαλμα ταύρου και ένα λέοντος στήθηκαν εκεί, δίνοντας στο λιμάνι το όνομά του (βοῦς και λέων). Το ανάκτορο ονομάζεται επίσης Οίκος του Ορμίσδα ή Οίκος του Ιουστινιανού.

Το παλάτι του Βουκολέοντα κτίστηκε πιθανότατα κατά τη βασιλεία του Θεοδοσίου Β’ τον 5ο αιώνα.  Ο Αυτοκράτορας Θεόφιλος ξαναέκτισε και επέκτεινε το παλάτι, προσθέτοντας μία μεγάλη πρόσοψη επάνω από τα παραθαλάσσια τείχη και το 969 ο Αυτοκράτορας Νικηφόρος Β’ έχτισε έναν περίκλειστο τοίχο. Τα ανάκτορο του Βουκολέοντος θα παρέμενε το κύριο παλάτι της Ρωμαϊκής Αυλής μέχρι τον 11ο αιώνα, οπότε κατασκευάστηκε το παλάτι των Βλαχερνών από τη δυναστεία των Κομνηνών.

Ο Βουκολέων εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται για κρατικές συναντήσεις, όπως το 1161 με τον Κίλιτζ Αρσλάν Β΄ σουλτάνο του Ρουμ και το 1171 με τον Αμωρί Α΄ της Ιερουσαλήμ.  Εξυπηρέτησε ως τόπος θρησκευτικών συναντήσεων, όταν ο Αυτοκράτορας Μανουήλ Α΄ Κομνηνός διοργάνωσε εκκλησιαστικό συμβούλιο το 1166.

Το ανάκτορο στέγαζε τα διάσημα των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων και το παρεκκλήσι του ανακτόρου περιελάμβανε ιερά λείψανα. Η πρόσβαση στο παρεκκλήσιο του παλατιού ήταν περιορισμένη, παρόλα αυτά υπάρχουν ενδείξεις ότι ήταν μέρος των χριστιανικών προσκυνημάτων.

Σήμερα οι εργασίες αποκατάσταση έχουν ξεκινήσει.

με πληροφορίες από wikipedia